Народните представители от "Обединени патриоти" внасят предложения в Закона за

...
Народните представители от "Обединени патриоти" внасят предложения в Закона за
Коментари Харесай

ОП предлагат удължаване на възможността за преотреждане на земеделски земи в общините без влязъл в сила общ устройствен план

Народните представители от "Обединени патриоти " внасят оферти в Закона за устройство на територията, с които удължават за още две години опцията да се преотреждат аграрни земи в общините, в които няма влезнал в действие общ организационен проект /ОУП/, оповестиха от пресцентъра на НФСБ.

Над 130 дребни и огромни общини у нас към момента нямат влезнал в действие общ организационен проект. Това спъва развиването на инфраструктурата, на бизнеса, на строителството, на предприемачеството и не разрешава развиването на икономическите процеси в тях, акцентират в претекстовете си, Борис Ячев, Христиан Митев от НФСБ, които са измежду вносителите на измененията.

Според тях с удължаването на периода с две години се дава опция, освен за преотреждане на аграрни земи, само че и за приемане от общините на Общ устройствен план, което понастоящем е затруднено заради обжалване на процедурите за избор на реализатор на Общ устройствен план, затруднено набиране на нужните изходни данни и информация, както и продължителни процедури за публично разискване и за координиране със заинтригуваните институции и органи.

Според в този момент настоящото законодателство от 1 януари 2021 година няма да може да се преотреждат аграрни земи за икономически и стопански цели, за построяването на инфраструктурни планове - пътища, водопроводи и други, което е сериозна спънка пред тези общини. Затова с импортираните промени преди второто четене на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията се планува срокът за приемане на Общ устройствен план да бъде продължен до 01.01.2023 година, вместо до 01.01.2021 година, както е все още, показват от НФСБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР