Напредъкът е постигнат, благодарение на технологиите за 3D печатСтабилното нанасяне

...
Напредъкът е постигнат, благодарение на технологиите за 3D печатСтабилното нанасяне
Коментари Харесай

Отпечатаха прототип на изкуствено око

Напредъкът е реализиран, с помощта на технологиите за 3D щемпел

Стабилното нанасяне на пласт от фоточувствителни рецептори към извита повърхнина е причина за основаване на изкуствено око

Учените поставят непрестанни старания да оказват помощ на хората със повредено зрение и наподобява са все по-близо да заветната цел да преодолеят слепотата. Напредък в разработките на изкуствено око е реализиран на с помощта на технологиите за тримерен (3D) щемпел.

Специалисти от екипа на McAlpine Group, известна с потреблението на 3D щемпел за медицински цели, опитват със пласт от фоточувствителни рецептори към извита повърхнина. От първостепенно значение е точно кривината на повърхността – нанесеният върху нея пласт би трябвало да остане на място, без да се разтича настрана.
още по тематиката
Използвайки специфичен 3D принтер, учените нанасят първо мастило със сребрист цвят, което засъхва на мястото на приложение. След това идва ред на полупроводникови фотодиоди, като за тяхното печатане се употребяват специфични полимери. Фотодиодите работят като рецепторите на елементарното око – те трансформират светлината в електричество.

Един от създателите на изобретението, Майкъл Макалпийн, споделя, че постигнатата вследствие на тази технология успеваемост от 25% е била приятна изненада за откривателите. На идващ стадий учените имат намерение да отпечатат на полусферичната повърхнина мек материал, наподобяващ механичните свойства на контактната леща.

Друг приоритет на екипа на McAlpine Group е миниатюризацията и опростяването на дизайна на изкуственото око. Едва по-късно може да се намерения за имплантиране на разпечатката в същинското око. По-рано същият екип опитва сполучливо с разпечатка на слухови органи, кожа и стави.

Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР