ЕС е загрижен за безопасността на децата в платформите Facebook

...
ЕС е загрижен за безопасността на децата в платформите Facebook
Коментари Харесай

ЕС разследва Meta за безопасността на децата


Европейски Съюз е угрижен за сигурността на децата в платформите Фейсбук и Instagram
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейски Съюз, съобщи, че изследва дали платформите на Фейсбук и Instagram на Meta „ могат да подтикват поведенчески пристрастявания у децата, както и да основат по този начин наречените „ резултати на заешка дупка ” . Разследването беше стартирано според Закона за цифровите услуги, реформаторски акт на Европейската комисия, целящ да се оправи с нездравословното наличие.

Meta, компанията майка на Фейсбук, е подложена на огромно следствие от Европейския съюз за хипотетични нарушавания на строгия закон за онлайн наличие и в частност – рисковете за сигурността на децата. Комисията е загрижена за инспекцията на възрастта в платформите на Meta, както и за рисковете за поверителността, свързани с логаритмите за рекомендации на компанията.

„ Искаме младежите да имат безвредни, подобаващи за възрастта си прекарвания онлайн и сме прекарали десетилетие в създаването на повече от 50 инструмента и политики, предопределени да ги пазят ”, сподели представител на Meta пред американската медия CNBC във връзка следствието.
още по темата
„ Това е предизвикателство, пред което е изправена цялата промишленост, и чакаме с неспокойствие да споделим детайлности за нашата работа с Европейската комисия ”, добави той.

Европейската комисия посочи, че решението ѝ да стартира следствие идва на фона на прелиминарен разбор на отчета за оценка на риска, възложен от Meta през септември 2023 година

Тиери Бретон, комисарят на Европейски Съюз за вътрешния пазар, съобщи, че регулаторът „ не е уверен, че Meta е направила задоволително, с цел да съблюдава отговорностите на DSA за намаляване на рисковете от негативни резултати върху физическото и психическото здраве на младите европейци на своите платформи ”.

Европейски Съюз ще извърши задълбочено следствие на ограниченията за протекция на децата, подхванати от Meta, „ като приоритет ”. Блокът може да продължи да събира доказателства посредством претенции за информация, изявленията или инспекции.

Започването на следствие по DSA разрешава на Европейски Съюз да предприеме спомагателни стъпки, в това число краткотрайни ограничения и решения за противоречие. Комисията може също да премисли уговорките, поети от Meta, с цел да в профил опасенията си.

Meta и други американски софтуерни колоси от ден на ден се оказват в центъра на вниманието на Европейски Съюз след въвеждането на Закона за цифровите услуги на блока, реформаторски акт на Европейската комисия, който се стреми да се оправи с нездравословното наличие.

Съгласно DSA на Европейски Съюз, фирмите могат да бъдат санкционирани до 6% от световните си годишни доходи за нарушавания. Блокът занапред ще постанова санкции на софтуерни колоси според новия си закон.

През декември 2023 година Европейски Съюз откри процедура за нарушаване против X, обществената мрежа, известна преди като Twitter, заради хипотетичен крах в битката с дезинформацията и манипулирането на наличие.

Комисията също проверява Meta за хипотетични нарушавания на DSA, свързани с боравенето с изборна дезинформация. През април блокът стартира следствие на компанията и изрази угриженост, че Meta не е направила задоволително за битка с дезинформацията преди идните избори за Европейски парламент.

Европейски Съюз не е единственият орган, който подхваща дейности против Meta, заради опасения за сигурността на децата. В Съединени американски щати основният прокурор на Ню Мексико съди компанията по обвинявания, че Фейсбук и Instagram са разрешили полово принуждение над деца, привличане и трафик.

Говорител на Meta сподели по този мотив, че компанията внедрява „ комплицирана технология ” и подхваща други превантивни стъпки за премахване на „ хищници ”, визирайки консуматори, които протягат ръка на децата в мрежата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР