AI компютрите и AI смартфоните скоро ще станат нещо обичайно,

...
AI компютрите и AI смартфоните скоро ще станат нещо обичайно,
Коментари Харесай

Защо „AI PC” скоро ще стане остарял термин


AI компютрите и AI смарт телефоните скоро ще станат нещо всекидневно, като интернет
(снимка: CC0 Public Domain)

Ерата на изкуствения разсъдък (AI) на „ ръба ” (при крайните устройства ) е тук и фирмите нямат самообладание да покажат своите решения. Очакват се демонстрации на AI PC и други артикули на ревюто Computex 2024 в Тайпе, Тайван от 4-7 юни.

Парадоксално, специалисти от промишлеността предвидиха на конгрес в тайванската столица, че фразите „ Компютри с изкуствен интелект ” или „ смарт телефони с изкуствен интелект ” ще бъдат остарели единствено след няколко години.

„ AI ще окаже огромно въздействие тъкмо както интернет върху живота ни ”, сподели T. H. Тунг, ръководител на Pegatron Corp., индустриален сътрудник на Apple Inc. „ Вече не споделяме, че смарт телефоните и компютрите, които използваме, са „ интернет ” смарт телефони или лични компютри, тъй като интернет за нас в този момент е като водата за рибата. Чувстваме се толкоз раздразнени без интернет връзки, а изкуственият разсъдък ще бъде подобен за нас в бъдеще ”, добавя Тунг, представен от Digitimes.com.

„ Изкуственият разсъдък ще бъде толкоз всемогъщ, че към този момент никой няма да приказва за AI компютри или AI смарт телефони ”, склонен е Самсън Ху, съизпълнителен шеф на Asus Group, само че акцентира, че 2024 година е единствено началото на AI в крайните устройства.

Центърът за пазарно разузнаване (MIC) на Института за осведомителна промишленост (III) на Тайван пресмята, че 15% от портативните компютри, които ще бъдат продадени тази година, ще имат изкуствен интелект, само че след 3 години, до 2027-а, равнището им на нахлуване ще доближи 66%.
още по темата
Тенденцията да има AI на всички места се чака да подтиква растежа на търсенето на полупроводници, разясниха на форума мениджъри от Intel и Qualcomm. Според Грейс Уанг, вицепрезидент и общоприет шеф на Intel Тайван, след стартирането през декември м.г. на процесорите Core Ultra, които са усъвършенствани за повече от 500 AI модела, към този момент са доставени общо 5 милиона компютъра с изкуствен интелект, а до края на 2024 година броят им ще доближи 40 милиона в целия свят.

Общият адресируем пазар (TAM) за артикули с неестествен итнтелект се прави оценка на 1 трилион щатски $ до края на 2030 година, заяви Уанг, позовавайки на пазарни прогнози.

ЕсТи Лиу, президент на Qualcomm Tайван, подсети, че заради готовността на 5G/6G връзките и напредъка в полупроводниците, позволяващи AI облачни услуги, в този момент, когато AI идва на „ ръба ”, мултимодалността ще се трансформира в главното течение за AI приложения.

Лиу цитира отчет на McKinsey, съгласно който генеративният AI ще добави от 2,6 до 4,4 трилиона щатски $ стопански изгоди годишно за света. Въпреки това, съгласно него, към момента има невидими стойности в подобряването на продуктивността с AI приложения, изключително в интелигентното произвеждане и лечебните заведения.

Алберт Лиу, основен изпълнителен шеф и създател на Kneron, иноватор в блоковете за невронна обработка (NPU), има вяра, че в бъдеще Generative Pre-trained Transformers (GPT) ще станат генеративни с усъвършенствано добиване и по този метод скоро ще се трансфорат в персонализирани и мултимодални.

„ NPU, GPU и CPU ще съществуват хармонично, с цел да си оказват помощ взаимно при усъвършенстване на изчислителната продуктивност и да реализират по-добра енергийна успеваемост при осъществяване на разнообразни задания в хибриден (онлайн и офлайн) режим ”, предвижда Алберт Лиу.

Широкото разбиране на периферни изчислителни устройства с изкуствен интелект ще бъде първата стъпка за нахлуване на AI във всяка част от човешкия живот. Необходими са обаче нововъведения в потребителските приложения и механизми, подобряващи отбраната на поверителността и киберсигурността, с цел да се завоюва доверието на потребителите, тъй че AI да стане толкоз всеобщ, колкото е интернет през днешния ден.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР