Напълнявате без причина, изпитвате постоянен глад и промени в настроението

...
Напълнявате без причина, изпитвате постоянен глад и промени в настроението
Коментари Харесай

5 билки за регулиране на хормоните

Напълнявате без причина, изпитвате непрекъснат апетит и промени в настроението – за това постоянно са отговорни хормоните или по-точно неналичието на хормонален баланс. Хормоналният дисбаланс при дамите е доста сериозен проблем.

В последна сметка настроението, самочувствието и здравословното положение като цяло директно зависят от това по какъв начин работи ендокринната система. Хормоналните разстройства се отразяват негативно и върху репродуктивните функционалности. Освен това може да предизвика появяването на редица болести. Ако се появи подобен проблем, би трябвало да започнете да се борите с него допустимо най-скоро.

Хормонални разстройства могат да зародят по разнообразни аргументи, защото в човешкото тяло има няколко жлези с вътрешна секреция, които вземат участие в производството на хормони. Фактори като следните могат да предизвикат проблеми в тяхната работа:

- пушене или несъразмерна взаимозависимост от алкохол;

- продължителни стресови ситуации;

- небалансирана диета;

- тежък физически труд;

- неприятна екологична обстановка;

- наследственост;

- някои болести - хипотиреоидизъм, затлъстяване, захарен диабет.

Както можете да видите, има доста аргументи, които предизвикат подобен проблем, въпреки да не сме изброили всички. Съответно, в този случай наложително би трябвало да се консултирате с доктор. Лечението няма да бъде дейно, в случай че не се откри повода, предизвикала хормоналния дисбаланс. Едва откакто бъде открита, ще бъде допустимо да се контролират хормоните.

Днес сполучливо се употребяват билки за контролиране на хормоните. Дори формалната медицина предписва хранителни добавки на основата на билки. Нека разгледаме 5 от тях.

Градински чай

 Градинският чай оказва помощ за контролиране на хормоните

Градинският чай оказва помощ при лекуването на хормонален дисбаланс при дами с липса на естроген заради нарасналото наличие на фитохормони с естроген-подобно деяние. Това растение се употребява за решение на редица проблеми, свързани с хормонален дисбаланс - менопауза и нейните признаци, предменструален синдром, неплодородие, ановулаторни цикли, патологии на ендометриума на матката. При незадоволително количество естроген естественото узряване на фоликула и освобождението на яйцеклетка от него е невероятно, надлежно овулацията не настава. За да се реши този проблем, в първата фаза на цикъла (10-11 дни от края на менструацията), градинският чай се приема под формата на отвари и запарки.

Вечерна иглика

Билката поддържа хормоналния баланс, облекчава на признаците по време на менструалния цикъл, предменструалния синдром, както и неразположенията по време на менопауза. Също е добра профилактика на типовете рак, зависещи от хормоналния баланс – на гърдата и женските полови органи. Помага и при свръх дейна щитовидна жлеза, а като спомагателен бонус ускорява имунитета, поддържа нервната система, има противовъзпалително и противоалергично деяние и забавя процеса на стареене.

Магарешки трън

Магарешкият трън освен е превъзходен за лекуване на хормонален дисбаланс, само че е потребен и при лекуването на доста други здравословни проблеми. Всъщност тази билка е една от най-хубавите билки за пречистване на черния дроб. Това е значимо, защото черният дроб играе решаваща роля в хормоналния баланс. Възможно е да имате липса на прогестерон или остатък от естроген заради погрешно елиминиране на естроген през този орган.

Вашето тяло няма да може да отстрани непотребните естрогени, в случай че имате претрупан и претрупан черен дроб. Освен това този орган е виновен за преработката на хормона, който имитира химикали, гъбички, тежки метали и други отрови в тялото ви, които могат да причинят или влошат хормоналния ви дисбаланс. Билката е известна и като регулатор на мъжките хормони. Смята се, че покачва потентността и се грижи за здравето на простата.

Корен от глухарче

 Чай от корен от глухарче оказва помощ за хормоните

Черният дроб играе значима роля в регулирането на хормоналния метаболизъм, изключително на естрогена. Той освен оказва помощ за трансформацията на този женски хормон, само че също по този начин взе участие интензивно в процеса на неговото елиминиране от организма. Черният дроб метаболизира естрогени от друг генезис. За него няма значение дали те се създават от личното тяло или са въведени под формата на таблетки, дали са от растителен генезис или са синтезирани в лабораторията.

За да може обменът и отделянето на естроген да протичат без проблеми, черният дроб се нуждае от спомагателна поддръжка. За тази цел се употребява корен от глухарче. Често се счита за бурен, само че в действителност е мощен тоник за подкрепяне на чернодробната функционалност. Друго преимущество на растението е неговата наличност. Коренът от глухарче се приема постоянно под формата на смес или запарка (по време на приготвянето разтворът би трябвало да ври на слаб огън минимум 15 минути).

Червена детелина

Червената детелина е ефикасен тоник с високо наличие на протеини, калций, магнезий. В състава си тя съдържа доста макро- и микроелементи, витамини и изофлавоноиди. Народните лечители са употребявали детелината за попречване на конвулсии, нередовна менструация, миома, по време на менопаузата и в случаи на необяснимо неплодородие. Детелината съдържа фитоестрогени, които защищават клетъчните рецептори от ксеноестрогени, непознати естрогеноподобни субстанции, които могат да объркат ендокринната система и да причинят хормонален дисбаланс. Освен всичко, алената детелина оказва помощ и на мъжете при увеличена простата - тя потиска дихидротестостерона и облекчава болките при уриниране.

Трябва да се помни за разпоредбите за нерешителност при фитотерапия - лекуването се прави единствено след запознаване с всички противопоказания, също по този начин е належащо да се управлява равнището на хормоните и да се вземат подобаващи проби. Дозировката на лекарството се предписва от експерт, защото в огромни количества даже билка може да е токсична и може да аргументи отравяне.

Моля, обърнете внимание: горните билки се смятат за безвредни за множеството хора, само че при някои положения, както и когато се употребяват дружно с други билки или медикаменти, използването им е противопоказана. Затова не забравяйте да се консултирате с вашия доктор преди приложимост.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР