Наличието на твърде много кръгове на интервюта е червена лампа

...
Наличието на твърде много кръгове на интервюта е червена лампа
Коментари Харесай

Грешки в интервютата за работа отблъскват разработчиците


Наличието на прекалено много „ кръгове ” на изявленията е „ алена лампа ” за претендентите
(снимка: CC0 Public Domain)

Проучване измежду 1108 софтуерни инженери, извършено от Terminal, откри, че „ счупени ” изявленията попречват наемането на претендентите. Това в последна сметка коства на работодателите по този начин нужните им софтуерни гении.

Проучването, за което оповестява, е извършено измежду повече от 1100 софтуерни инженери в Съединени американски щати, Канада и Латинска Америка. То демонстрира, че разработчиците са склонни да откажат опция за работа, в случай че процесът на изявлението се окаже „ разочароващ ”.

Докладът разкрива, че повече от половината (56%) от кандидатстващите разработчици се отхвърлят, в случай че процесът на изявлението е безсистемен, а 49% споделят, че е по-вероятно да се откажат от работата, в случай че са интервюирани от човек, който не схваща от технологията и нейната роля.

48% от интервюираните са декларирали, че дългите забавяния биха ги предиздвикали да слагат под въпрос решението си да се борят за съответната позиция. 46% споделят, че съществуването на прекалено много „ кръгове ” на изявленията е „ алена лампа ” и са склонни да се откажат.

Проучването на Terminal сочи още, че разработчиците са по-склонни да откажат работа заради разочарования от наемането на личен състав спрямо предходната година.

Общо 97% от софтуерните инженери, интервюирани от Terminal, са споделили най-малко един проблем с процеса на изявлението за работа. Сред най-често посочваните проблеми са:

В миг на възходящ дефицит на механически умения, който се задълбочава още повече от световната пандемия, „ фирмите би трябвало да поправят тези процеси на наемане или да рискуват да изгубят елитни претенденти ”, споделят от Terminal. Проучването сочи още, че 64% от разработчиците оповестяват за дефицит на софтуерни инженери в своята компания.

„ Въпреки свиването на някои компании тази година заради пандемията, нашите данни демонстрират, че търсенето на инженерни гении към момента надалеч надвишава предлагането ”, се споделя в отчета на Terminal. „ Процесите на набиране и интервюиране остават надалеч от идеалните. Инженерите по света не престават да оповестяват за доста разочарования от тези елементи на процеса на наемане ”, се прибавя в отчета.
още по тематиката
А какво притегля хората към дадена позиция в дадена компания? Според изследването, заплащането остава най-важният фактор. От значение обаче е работата да е вълнуваща, да има добра фирмена просвета и да са налице ясни благоприятни условия за кариерно израстване.

Изследването на Terminal също по този начин проучва и отношението на разработчиците на програмен продукт към отдалечената работа, която претърпя взрив през последните 18 месеца след всеобщото затваряне на офиси през 2020 година и последващия скок в наемането през 2021 година Излиза, че единствено 20% от разработчиците са работили отдалечено преди „ ерата Ковид ”. Сега обаче цели 86% работят отдалечено.

Нагласите на софтуерните инженери разкриват, че множеството от тях избират да могат да продължат да работят отдалечено най-малко през част от времето: осем от всеки 10 респонденти споделят, че желаят опция да работят както вкъщи, по този начин и в офис в бъдеще, до момента в който 29% желаят да работят отдалечено през 100% от времето.

В същото време разработчиците не поддържат правилото на „ възнаграждение съгласно местоположението ”, който някои компании практикуват. Четвърт от интервюираните в изследването на Terminal споделят, че биха приели понижение на заплатите въз основа на местоположението, единствено в случай че разноските за живот спаднат с най-малко 20%; в това време 24% декларират, че ще изоставен компанията си, в случай че бъде въведен правилото на възнаграждение според от местоположението.

Изследването също по този начин демонстрира, че фирмите от ден на ден възприемат отдалечените и „ хибридните ” благоприятни условия за работа на чиновниците. Много от компаниите обаче към момента не са коригирали пакета си от компенсации, с цел да поддържат отдалечената работна мощ. По-малко от половината от работодателите оферират благоприятни условия като отдалечено образование и развиване, технологии и принадлежности за продуктивност, услуги за психологично здраве или комунални услуги, стипендии за домакински офис за подкрепяне на отдалечено работещите.

Почти половината (48%) от интервюираните класират гъвкавото работно време като едно от трите си най-важни претенции при работа отдалечено. 26% от инженерите сочат като доста основни и услугите в региона на психологичното здраве. Възможностите за отдалечено образование и развиване и подкрепяне на грижите за децата също се преглеждат като значими за отдалечените служащи.

Такива „ улеснения ” могат да се окажат от решаващо значение за привличане и задържане на квалифицирани софтуерни служащи, показват специалистите от компанията.

„ Инженерите от целия свят упорстват за гъвкави благоприятни условия за работа и екстри, които да дават отговор по-добре на техните потребности. Това ще изисква от работодателите да създадат огромни промени, с цел да се конкурират за гениите и да запазят съществуващите си чиновници ”, обобщават от Terminal.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР