Наличието на служебно правителство в Нидерландия до края на годината

...
Наличието на служебно правителство в Нидерландия до края на годината
Коментари Харесай

Марк Рюте си тръгва, но служебното правителство на Нидерландия едва ли ще пусне България в Шенген

Наличието на служебно държавно управление в Нидерландия до края на годината значи, че надали то ще утвърди влизането на България и Румъния в Шенген, за което е належащо единогласие измежду страните членки на Европейски Съюз. Това предвижда “Политико ”, допълвайки, че разширението на зоната за свободно пътешестване с двете балкански страни е в дневния ред на испанското председателство на Европейски Съюз, което завършва на 31-ви декември.

През септември Народното събрание на Нидерландия би трябвало да изготви лист на всички така наречен “спорни досиета ”, които не могат да бъдат решавани от служебно държавно управление. Засега не е ясно дали там ще попадне и разширението на Шенген.

Намаляването на противозаконните мигранти по маршрута през Западните Балкани е изискването за събаряне на ветото над България и Румъния за Шенген, наложено от Австрия в края на предходната година. което Нидерландия поддържа. Както страната ни, по този начин и северната ни съседка се надяват кандидатурите за шенгенското пространство да бъдат прегледани тази зима и да бъдат утвърдени от останалите страни от Европейски Съюз през декември.

Членството ни в Шенген е единствено част от провокациите, свързани с миграционна политика, пред които Съюза е изправен.

Именно миграцията бутна актуалната ръководеща коалиция в Нидерландия. Премиерът   също по този начин разгласи, че няма да се кандидатира за нов мандат. Следващите холандски избори са планувани за ноември и евентуално ще доведат до дълго търсене на нов министър-председател и задоволително съдружни сътрудници, като се има поради разпокъсаният политически пейзаж. Именно по тази причина Рюте, който поема ролята на длъжностен министър председател, е доста евентуално да остане на власт най-малко до пролетта на 20024 година А работата на кабинета му да се концентрира единствено върху вътрешни каузи.

Дипломатът от Европейски Съюз Якопо Баригаци обаче предизвестява, че “мнозинството в нидерландския парламент е по-дясно от сегашната коалиция и миграцията ще бъде една от огромните тематики в идната предизборна акция ”. Това в допълнение ще направи нещата по-трудни за Брюксел, като се има поради, че акцията за изборите за Екологичен потенциал през юни към този момент е в ход.

Нидерландия, която има изявена позиция по редица политики в Европейски Съюз, като се изключи че скоро ще се сбогува с Рюте след разпадането на четвъртия му кабинет, ще стане и очевидец на напускането на още основни политици. Сред тях са посланикът на страната в Европейски Съюз Роберт де Грот, който беше номиниран за зам.-председател към Европейската капиталова банка, финансовата министърка Сигрид Кааг и външния министър Вопке Хьоктра.

Вероятно е тези, които заемат местата им, да са подвластни на нидерландските партии, които имат по-твърди позиции по тематики, които интересуват народа, каквато е и миграцията, което може да се окаже следващото затруднение на страната ни по пътя към Шенген.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР