Над 60 майстори от цялата страна се включиха в новия

...
Над 60 майстори от цялата страна се включиха в новия
Коментари Харесай

Троянка пече захарни петлета за великани на Главната ВИДЕО

Над 60 майстори от цялата страна се включиха в новия Панаир на занаятите на Главната в Пловдив. Голямото шоу за поредна година направи грънчарят Димитър Терзиев от Троян . Срещу 5 лв. той поставяше до себе си доброволка, която сама си оформяше съд на грънчарското му колело.

Дамите се редиха на опашка пред сергията му . Сядаха и сами си правеха пепелници от глина - по този начин както са с маникюрите си.

Още преди формалното разкриване пловдивчани минаваха, купуваха или единствено разглеждаха.

Някои експонати - като чанта, на която е изобразено лице по фотография, костваха от 250 лв. нагоре.

Тя бе показана от плевенския занаятчия Божидар Комитски . Шампованото върху кожата лице направила брачната половинка му Латинка .

" Нищо не сме измислили - това го знам от мексиканските и американските майстори. Те пък са се учили от индианците ", изясни Комитски.

Всички се спираха до павилиона на дърворезбаря Димитър Христов от благоевградското село Боженец . Утвърденият църковен резбар подреди сбирка от събрани в природата и завършени от единствено себе си дървени купи. Повечето бяха от слива и черница.

" Много ми харесва когато са естествено напукани. Оформям ги на 200-годишен струг за работа с дърво. Всичко това е екологично - намерил съм го в гората и то даже за огрев не става ", сподели го занаятчия Димитър . Купил чудото на българската техника от музея в Троян . Там оповестили, че не им би трябвало - имали няколко допълнително.

Оригинални патриотични дървени кутии с облиците на Стефан Караджа, Христо Ботев, Левски и Бенковски, сподели гравьорът от Монтана Пламен Иванов. Със същите пирографирани лица то продаваше и стенни часовници по 15 лв.. " В Северозападна България ние сме традиционалисти и закостенели консерватори. И по този начин би трябвало! ", изясни патриотичната серия занаятчия Пламен.

Чужденците се впечатляваха от друго троянско знамение - захарни петлета и захарни Мики мауси като за великани . Техен основател е тройнската майсорка на боза и топшекерджийка Християна Тодорова . " Захарното петле е 800 грама, Мики маус - над кг ", изясни тя. /Марица.бг

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР