Над 55 млн. лв. са предвидени за предоставянето на нови

...
Над 55 млн. лв. са предвидени за предоставянето на нови
Коментари Харесай

Европа помага: Над 55 млн. лева ще бъдат дадени за нови социални услуги за деца и семейства

Над 55 млн. лева са планувани за даването на нови обществени услуги за деца и фамилии. Това заяви министърът на труда и обществената политика Бисер Петков през днешния ден в Благоевград.

Там той откри три нови обществени услуги за поддръжка в общността и в фамилна среда  - Център за социална поддръжка, Дневен центъра за поддръжка на деца с увреждания и техните фамилии и Дневен център за поддръжка на деца с тежки множествени увреждания и техните фамилии. 
Центровете са построени по план „ Социална инфраструктура за услуги за деца “ от община Благоевград по процедура „ Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца “. Министерството на труда и обществената политика (МТСП) посредством ОПРЧР ще финансира даването на обществените услуги. 

Допълнителните средства са по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “  (ОПРЧР) 2014-2020 година посредством процедура „ Продължаваща поддръжка за деинституционализация на децата и младежите - ЕТАП 2 - даването на обществени и интегрирани здравно–социални услуги за деца и фамилии “.
Политиките в региона на общественото включване, поддръжката за децата и фамилиите и обществените услуги са измежду главните цели на МТСП. Очакваме община Благоевград, която е измежду първениците по реализация на планове,  да кандидаства по втория стадий на процедурата за продължаваща поддръжка на деинституционаизацията на деца и младежи, сподели министър Петков. Той добави, че средствата по нея плануват обезпечаването на обществените услуги посредством асортимент, наемане на личен състав, възнаграждение, закупуване на транспортни средства и др. 
Трите центъра са част от новите 112 обществени услуги, които ще се разкрият според Картата на услугите за поддръжка в общността и в фамилна среда и Картата на резидентните услуги, означи министър Петков. Те са част от обновения проект за деяние за осъществяване на Националната тактика „ Визия за деинституционализация на децата в Р България “.
По думите на министър Петков построяването на новите обществени услуги  е забележимият израз на реализирания развой по деинституционализация на децата и младежите. Той подсети, че до края на 2020 година този развой ще бъде финализиран. Чрез него се минава към даването на услуги в общността и към услуги от резидентен вид, където децата и техните родители ще получават нужната им поддръжка, близка до фамилната среда и качествена грижа.  
Министър Петков напомни, че през 2010 година в 137 институции са били настанени повече от 7 500 деца.  От тогава до в този момент са закрити 114 домове и от тях са изведени над 7 000 деца. Към края на полугодието на 2019 година съществуващите институции са 23, с малко над 500 деца в тях. 
По време на визитата в Благоевград министър Петков организира среща и с кмета на града  д-р Атанас Камбитов, с който разговаряха за развиването на обществените услуги в района и практическото приложение на Закона за персоналната помощ.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Ком
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР