Над 4млн. лв. получиха партиите покрий Великден от партийните субсидии.

...
Над 4млн. лв. получиха партиите покрий Великден от партийните субсидии.
Коментари Харесай

Над 4 милиона лева получиха партиите по Великден от партийните субсидии

Над 4млн. лева получиха партиите покрий Великден от партийните дотации. Най-много от парите на “Промяната ” този път взе мандатоносителят Настимир Ананиев - 1,2 млн. лева

Най-малката “Възраждане ” получава повече от хората на Слави поради сделката на ИТН да получава по 1 лева на глас

На единствената партия отвън парламента ВМРО се поставят 56 644 лева

Общо 4 465 038 лева са получили 4 партии и 4 обединения около Великден от страната. Това е първият транш за годината от партийните дотации, които правосъдното министерство е превело.

Такова заплащане получават партиите и обединенията, минали надлежно 1 и 4% на последните парламентарни избори. Според Закона за политическите партии дотацията се изплаща на 4 равни транша през годината - до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 20 декември.

Субсидията се равнява на по 8 лева за получен автентичен глас на вота. А единствената партия, която взема единствено по левче на глас, е “Има подобен народ ”. Хората на Слави Трифонов сами си договориха този размер на заплащане със служебния правосъден министър Янаки Стоилов предходната година, откакто концепцията им всички партии да получават по толкоз бе отхвърлена в 46-ото национално заседание. Има Такъв Народ се заканиха да внесат предлагането си отначало и в сегашния 47-и парламент, само че досега такова не е постъпвало в деловодството.

За нов метод при изплащането на партийната дотация заприказва при започване на годината и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Според него дотацията би трябвало да се образува по този начин, че “по-точно да дава отговор на потребността на партиите да поддържат мрежа за връзка с гласоподавателите ”. Досега обаче предложение за смяна не е постъпвало и оттова.

Най-много пари от този транш е взела най-голямата коалиция в Народното събрание “Продължаваме смяната ” - 1 346 340 лева Парите във групировката се разделят сред 3 партии - “Волт ”, “Средна европейска класа ” (СЕК) и Политическо придвижване “Социалдемократи ”. От настоящия транш най-вече пари е взела групировката на Настимир Ананиев “Волт ” - 1 211 706 лева При превода на последния транш по Коледа пък най-вече отидоха при социалдемократите - 637 390 лева, които нямат и един народен представител в Народното събрание. От групировката обаче обясниха, че според сделката си с тези пари построяват структури на Политическа партия в страната.

Субсидията тогава бе изчислена за 1 месец и половина - от заклеването на депутатите в 47-ото Народно събрание до края на годината. А в този момент тя е за интервала от 1 януари до 31 март, като социалдемократите и СЕК са получили по 67 317 лева всяка.

От дотацията на обединението получава и “Продължаваме смяната ”, която се учреди като партия предишния месец. Не е ясно обаче каква част прибира съгласно съдружното съглашение.

Причината те да не им се превеждат публично от правосъдното министерство е точно, че за изборите през ноември тя не бе записана като партия, а употребява регистрацията на другите 3 обединения в обединението.

1 192 912 лева са взели ГЕРБ-СДС като втора по величина парламентарна мощ. От тяхпартията на Бойко Борисов е получила 1 152 474 лева, а сините - 40 438 лева

Най-много пари сред обединения вътре в обединението разпределя “БСП за България ”. За нея са отишли общо 535 634 лева От тях по 7250 лева са получили 4 партии - “Политически клуб Тракия ”, “Комунистическа партия на България ”, “Нова зора ”, “Политически клуб Екогласност ”. Останалите 506 634 лева са по сметките на Българска социалистическа партия.

682 хиляди лева е взело Движение за права и свободи., а “Има подобен народ ” - 62 436 лева

В “Демократична България ” минимален дял от общо 333 936 лева от този транш е за “Зелено придвижване ” - 41 742 лева Останалите - “Да, България ” и “Демократи за мощна България ”, разделят по 146 097 лева

Срещу своите 13 депутати “Възраждане ” в този момент получава 255 136 лева

Единствената партия със дотация отвън Народното събрание е Вътрешна македонска революционна организация. На изборите през ноември тя завоюва 1,08%, против които за април ѝ се поставят 56 644 лева. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР