Над 460 души са били ранени при сблъсъците, съпътсващи провеждането

...
Над 460 души са били ранени при сблъсъците, съпътсващи провеждането
Коментари Харесай

Кръв и насилие, но и над 50% избирателна активност в Каталуния

Над 460 души са били ранени при конфликтите, съпътсващи провеждането на референдума за самостоятелност на Каталуния. Това заяви кметът на Барселона Ада Колау посредством обява в обществените мрежи.

Over 460 people injured in Catalonia already. As Mayor of BCN I demand an immediate end to police charges against the defenceless population https://t.co/412z6Jacap
— Ada Colau (@AdaColau) 1 октомври 2017 година
Двама жители са в болница в тежко положение, а ранените служители на реда пък са минимум 12.

Прессекретарят на Каталонската районна автономност Жорди Турул осведоми, че изборната интензивност на референдума за самостоятелност на региона е минала котата от 50%.



Проектозаконът на локалното държавно управление пък гласи, че няма най-малък предел за референдума, легитимността на плебисцита зависи от изборната интензивност.



Президентът на Каталонската автономност в Испания Карлес Пучдемон пък упрекна испанските управляващи, че употребяват „ безпричинно и безконтролно “ принуждение в опитите си да провалят референдума за самостоятелност.



„ Палките, гумените патрони и насилието демонстрират ужасяващия външен облик на Испания. Неоправданото и безконтролно принуждение на испанската страна през днешния ден освен, че не съумя да спре желанието на каталонците да гласоподават, само че и им оказа помощ да разсеят подозренията, които би трябвало да решим през днешния ден ", съобщи Пучдемон.



В испанската столица Мадрид пък се организира проява против референдума с присъединяване на стотици хора. Те се събраха на един от централните площади в града - "Пласа майор ", развявайки испански флагове и скандирайки лозунги от рода на "Няма да ни излъгват, Каталуния е Испания ", "Да живее Гражданската армия ", "Няма да победят единна Испания " и така нататък

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР