Над 4.5 млрд. долара. Толкова според проучванията е голям пазарът

...
Над 4.5 млрд. долара. Толкова според проучванията е голям пазарът
Коментари Харесай

Кои са българските производители на протеинови и здравословни барчета

Над 4.5 милиарда $. Толкова съгласно изследванията е огромен пазарът на протеинови барчета в света през 2022 година А съгласно прогнозите до края на десетилетието ще стигне над 7 милиарда В България секторът също е в напредък, както си проличава по оборотите на огромните производители. Размерът на локалния пазар се равнява на към 50 - 60 млн. лева, а упованията са да нарасне двойно в идващите години , считат производители, с които " Капитал " беседва.През последните години производството в тази относително млада пазарна ниша се разви, конкуренцията набъбна, като има междинни и дребни заводи, които работят и доста за експорт. Българският консуматор също все по-често се обръща към здравословни десерти и закуски. Много постоянно са изкушени и от по-евтини и евентуално по-некачествени вносни артикули. Те за всеобщия клиент надвиват над локалното произвеждане, където междинната стойност на барче рядко пада под 3 лв..

Над 4.5 милиарда $. Толкова съгласно изследванията е огромен пазарът на протеинови барчета в света през 2022 година А съгласно прогнозите до края на десетилетието ще стигне над 7 милиарда В България секторът също е в напредък, както си проличава по оборотите на огромните производители. Размерът на локалния пазар се равнява на към 50 - 60 млн. лева, а упованията са да нарасне двойно в идващите години , считат производители, с които " Капитал " беседва.

През последните години производството в тази относително млада пазарна ниша се разви, конкуренцията набъбна, като има междинни и дребни заводи, които работят и доста за експорт. Българският консуматор също все по-често се обръща към здравословни десерти и закуски. Много постоянно са изкушени и от по-евтини и евентуално по-некачествени вносни артикули. Те за всеобщия клиент надвиват над локалното произвеждане, където междинната стойност на барче рядко пада под 3 лв..

" Вносът съставлява близо 85% от общия дял на продажбите в страната. Основен проблем при вносните артикули в тази категория е, че те не са единствено от одобрени производители ", разясняват пред " Капитал " от пловдивския търговец и производител FitSpo, който от 2022 година има лични индустриални бази в Ямбол и Пловдив.

Местните играчи могат жестоко да се разделят на два съществени типа: компании, които имат собствен бранд, само че разчитат на непознато произвеждане , и такива, които имат собствен бранд и лично произвеждане, където и работят под частни марки за външни клиенти . Тук сме подбрали седем компании от друг размер - и огромни, и по-бутикови.
България като че ли се ориентира към производството на висококачествени артикули на по- висока цена, до момента в който има страни, които специализират в нискокачествени артикули, които се продават на по-ниска цена. Такива постоянно намират приложение у нас. Ива Палма
Съосновател на " Юнийк Фуудс "
Реклама
" Смарт Органик "

Най-големият дистрибутор и производител на биохрани в страната. Дружеството е известно с марките, Kookie Cat, Dragon Superfoods и други През 2021 година " Смарт Органик " набра 5.8 млн. лева при борсовия си дебют, с което влезе в топ 20 по капитализация на Българската фондова борса с пазарна оценка 195 млн. лева През 2022 година групата регистрира доходи над 57 млн. лева , само че част от тях са от търговия с други биопродукти. Има девет дъщерни сдружения, в това число в Германия, Нидерландия, Съединени американски щати и Румъния. Компанията има и веригата биомагазини " Зелен ". Производството се реализира напълно в България , като през 2022 година приключи построяването на втора фирмена постройка в Княжево, ситуирана на 5000 кв. метра повърхност. Дружеството има и планувана инвестиция 5 млн. лева за нов цех за биохрани в Индустриалната зона " Божурище " край София.

Днес марката, който оперира под шапката на " Смарт Органик ", предлага шоколадови, протеинови и плодови барчета. Компанията създава и частната марка сурови барчета на Lidl, Alesto Kraft Protz, които се оферират на касата във всички над 3220 магазина на Lidl в Германия. А на уеб страницата MyRooBar приема поръчки за разработване на протеинови барчета под частна марка по рецепта на заявителя, като цената варира по отношение на количеството.
Яни Драгов основава " Смарт Органик " през 2008 година Фотограф: Цветелина Белутова Източник: Капитал
FitSpo
Реклама
Пловдивската компания, учредена през 2013 година, предлага протеинови питейни заведения без добавена захар с 33% протеиново наличие, бонбони, протеинови блендове и овесени флапджак питейни заведения без глутен и захар. Днес притежател на " Фитспо " през няколко сдружения е Венцислав Георгиев, който има и производителя на оризови артикули " Нухелт " с марката Rice UP! Той е прочут и като един от създателите на пловдивската

До ноември 2021 г внася от заводи отвън България, като тогава стартира лично произвеждане на овесени флапджак питейни заведения в страната. Към днешна дата всички артикули на марката се създават в две бази в Пловдив и Ямбол, които през 2022 година изискват вливането на инвестиция в размер на 34 млн. лева и разрастването на екипа със 72 души. За 2022 година продажбите с марка FitSpo надминават 18 млн. лева, растеж над 7 млн. по отношение на миналата 2021 година, оповестяват от компанията. Основен пазар на марката е България, където продава на уеб страницата си, в супермаркети, хранителни магазини, бензиностанции и други Изнася в множеството страни в Европейски Съюз, а от 2023 година фокус са и продажбите в Близкия изток и Северна Африка.
В България към момента търсенето на пазара се дефинира значително от цената на протеиновите барчетата във финансово измерение. Затова, като локален производител, ние се стремим да предложим най-хубавото съответствие сред цена - качество и да продаваме на най-изгодни цени за категорията. FitSpo
" Юнийк фуудс "

, а производството на барчета стартира през 2016 година Оперира през няколко лични марката: Leya Foods, Candy Town, The BarBarian, Mama`s raw bar и Rawndy, като общото сред продуктите е, че всички са във формата на барчета. Специфични за компанията са суровите барчета с заряд, които съгласно един от създателите на бизнеса, Ива Палма, са първите по рода си в света. Цената варира сред 1.95 лева за сурова бисквита с заряд и 3.45 лева за бар с овесени ядки и заряд. Производствената база се намира в София в помещение 2500 кв.м.
Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР