Над 1000 книги на български език бяха събрани като дарение

...
Над 1000 книги на български език бяха събрани като дарение
Коментари Харесай

За 2 дни Манол Пейков и ЧитАлнЯта събраха над 1000 книги за българите в Украйна

Над 1000 книги на български език бяха събрани като подаяние за сънародниците в региона на Болград в област Одеса, Украйна.

Инициативата е на Манол Пейков, който в последните месеци събра над 1 млн. лева за пазаруване на генератори и други помощи за Украйна. Подкрепена е и от писателя Александър Шпатов, който управлява Сдружението за градски читални и стои зад плана " читАлнЯта " - пространството за замяна на книги в градината пред Народния спектакъл.

Кампанията " Да съберем 1000 книги за Болградската библиотека " стартира на 28 януари, като за 48 часа първичната цел към този момент е реализирана.

В даряването са се присъединили читатели, издателства и писатели като Теодора Димова, която е дарила свои книги с посвещение и е предоставила романа " Тютюн " от нейния татко - Димитър Димов.

Събирането на литературни творби, които да стигнат до българската общественост в Украйна, продължава и отсега нататък.

Книги на български език за Украйна могат да се подаряват:
В София - на място в в читАлнЯта в Градската градина, от 10 до 20 ч. всеки ден до 9 февруари;В Пловдив на на бул. " Александър Стамболийски " 9 (пк 4004), без краен период.
Какви книги се събират в читАлнЯта?
книги, подобаващи за ученици;историческа литература;българска класика;атласи, албуми и най-хубавото от актуалната ни литература.
" В никоя дарителска акция, която сме правили до в този момент, не са се събирали толкоз хубави книги за толкоз малко време. Безкрайна признателност на всички, които се включиха или ще се включат ", написа Александър Шпатов.

" Бих желал да знаете, че Болградската библиотечна система включва верига от библиотеки в близките българоезични села (всички те – с население сред 1000 и 5000 души!), които имат не по-малко остра потребност от български заглавия. С други думи – всяка дарена от вас книга ще отиде на място, където се нуждаят от нея ", написа Манол Пейков в профила си във Фейсбук.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР