Над 1.5 млрд. лв. безвъзмездни европейски средства за нисковъглеродна енергетика

...
Над 1.5 млрд. лв. безвъзмездни европейски средства за нисковъглеродна енергетика
Коментари Харесай

Новият план: Чакаме от ЕС над 1.5 млрд. лв. за ВЕИ, геотермална централа, водород и слънчеви покриви

Над 1.5 милиарда лева безплатни европейски средства за нисковъглеродна енергетика са планувани в ревизирания проект за възобновяване и резистентност. В него е заделено съществено финансиране за нови възобновими електроцентрали с акумулатори за предпазване на творби ток, каквото в проекта на ГЕРБ липсваше. Включен е напълно нов план за създаване на геотермална електроцентрала в Северна България.

Седем пъти са увеличени парите за слънчеви покриви на семействата, с една трета повече са и средствата за пилотни планове за произвеждане на зелен водород. Значително обаче е понижена търсената за държавния газов оператор " Булгартрансгаз " евросубсидия за построяването на водородопровод до комплекса " Марица Изток ", където се възнамерява градеж на парогазови мощности на мястото на въглищните, които от 2030 година би трябвало да проработят на водород.

Лъвският къс от 448.8 млн. евро или към 897 млн. лева е за най-малко 1.7 гигавата нови възобновими енергийни източници с акумулатори за предпазване на ток . Частните вложители обаче ще би трябвало да обезпечат лични 1.8 милиарда лева за реализацията на плановете. 167.7 млн. евро или към 337 млн. лева ще получи " Булгартрансгаз " за водородопровод, който обаче ще е по-къс от в началото предвиждания. Газовият оператор ще взе участие с над 33 млн. лева свои средства. 68.5 млн. лева са планувани за предприятия, които желаят да създават производства на зелен водород. Преди заложената сума беше 40 млн. лева Одобрените компании ще получат като дотация сред 45 и 65% от нужните им средства за създаването на пилотните планове, останалите би трябвало да обезпечат сами.

Най-съществена е смяната на плана за финансиране на слънчеви покриви и термопомпи в семействата . В настоящия вид са заложени 140 млн. лева, до момента в който в този на ГЕРБ бяха едвам 20 млн. лева Така повече жилища ще могат да получат повече пари от плануваните в предходния план. Съвсем нов е планът за изследване на геотермалния потенциал в четири села в Северна България и построяването на централа за произвеждане на ток от горещата вода или от гейзери . За това са планувани 92.6 млн. лева, напълно безплатно финансиране, което ще получат Техническият университет в София и Агенцията на стабилно енергийно развиване.

Шест търга за ВЕИ на всеки шест месеца
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР