Началото на тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ бе

...
Началото на тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ бе
Коментари Харесай

Григор Димитров срещу Стив Джонсън - анализи, очаквания и коефициенти

Началото на тазгодишното издание на Откритото състезание на Съединени американски щати бе сложено през вчерашния ден, а във втория спортен ден своята акция в шампионата ще открие и Григор Димитров, чийто първи противник ще бъде опитният Стив Джонсън. Двамата имат богата история между тях и са се срещали цели осем пъти на корта до момента, а първата ни ракета има преимущество от 5:3 триумфа.

Любопитна детайлност е, че двамата се изправят един против различен на старта на втори следващ шампионат от Големия шлем, откакто жребият ги опълчи в първия кръг и на тазгодишния Уимбълдън, където българинът бе заставен да се откаже прибързано от дуела заради травма. Какво ще се случи в идната среща обаче и дали този път нашето момче ще успее да усили преднината си в общия баланс, ще разберем през днешния ден от 18:00 часа, а до тогава дано да поразсъждаваме по какъв начин това би могло да стане факт.

Какво можем да чакаме от Стив Джонсън?

Стив е на 32 години, играе с дясната ръка и извършва бекхенд с две ръце, въпреки че залага съвсем напълно на слайса си. Кариерата на Джонсън по никакъв метод не е за подценяване и той загатва още в младежките си години за своя капацитет. Американецът евентуално е най-успешният състезател в историята на колежанския тенис, завършвайки кариерата си със 72 поредни триумфа за университета на Южна Калифорния. Ветеранът прави също толкоз ударен преход и в мъжкия тенис, откакто печели 2 от първите си 3 професионални съревнования и бързо минава на равнище Чаланджър, където още веднъж завоюва трофей в дебютното си присъединяване от тази верига съревнование.

Американецът е нападателен тенисист, който харесва да поема самодейността в разиграванията и да диктува събитията благодарение на мощния си форхенд. Сервисът пък е другото съществено оръжие в неговия боеприпас, което го прави характерен представител на американската тенис школа. Щом някой от тези два удара не сработва добре за непоставения играч, то проблемите за него стават съществени и оттова насетне се трансформира в лесна цел за другия състезател на корта.



Как може да противодейства Григор Димитров?

Българинът би трябвало да насочва голяма част от отиграванията си към бекхенда на съперника, тъй като приказваме за един от най-слабите противоположни удари въобще в ATP Тура. Джонсън само подсича топката от тази си страна, а ретурите му са с извънредно ниско качество. Гришо би трябвало оптимално да експлоатира тази уязвимост на американеца, защото по този метод може да минава с лекост през личните си сервис геймове и да насочи цялото си внимание към играта на ретур.

Димитров също по този начин ще се изправи против тенисист със съществени съмнения на второ подаване. Американецът може да бъде същинска опасност от линията за начален удар, но вторият му сервис е доста по-консервативен от желателното и дава опция на съперника да диктува точката, а 32-годишният състезател несъмнено не е измежду най-хубавите майстори на отбраната.

Първата ни ракета непременно би трябвало да бъде по-агресивният играч на корта, с цел да може да се възползва от всички тези недостатъци от другата страна на мрежата. Джонсън може да бъде принуден да наподобява като извънредно несъвършен тенисист, когато е приложена вярната тактичност за задачата, само че американецът несъмнено знае по какъв начин да извлича максимума от своите оръжия и Григор би трябвало да предотврати сходен сюжет.



Очаквания и коефиценти

Определено нашият съотечественик можеше да се надява на по-лесен откриващ мач, единствено че неговият противник от дълго време не е на върховата си 21-ва позиция и в последните месеци се състезава с неособено огромен триумф в Чаланджър съревнования. Логиката изрично сочи, че Григор Димитров би трябвало да надделее в срещата, а това не би трябвало да се случи със загубата на повече от един сет.

Букмейкърите също дефинират Димитров за любимец, предлагайки ставка от 1.50 за негов краен триумф, а възможностите на американеца се котират на 2.62, въпреки че тези предварителни прогнози постоянно биват опровергавани в професионалния тенис, само че се надяваме този път казусът да не е подобен и Григор да ни зарадва с победа, като срещата още веднъж ще може да наблюдавате на нормалните линкове в Tennis.bg!

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР