На снимката: Володимир ЗеленскиУкраинският президент Володимир Зеленски обеща, че няма

...
На снимката: Володимир ЗеленскиУкраинският президент Володимир Зеленски обеща, че няма
Коментари Харесай

Украйна напредва към руската граница, Русия започна атаки срещу втора атомна централа

На фотографията: Володимир Зеленски
Украинският президент Володимир Зеленски даде обещание, че няма да има никакво оттегляне в боевете за възвръщане на изгубените от Русия територии, a Киев заяви, че войските му са напреднали до източния бряг на река Оскoл, заплашвайки съветските окупационни сили в Донбас, съобщи „ Ройтерс “.

Преминаването на река Оскол е още един значим стадий от контраофанзивата на Украйна в североизточната част на Харковска област, защото тя тече на юг към река Северски Донец, която минава тъкмо през Луганск, една от двете провинции в района на Донбас.

Донбас е обичайното индустриално сърце на Украйна, формирано от Донецка и Луганска област.

Украинските войски „ са се изтласкали през река Оскол. От през вчерашния ден Украйна управлява източния бряг “, написаха украинските въоръжени сили в Telegram късно в неделя.

Сергей Хайдай, губернатор на Луганска област, написа в Telegram: „ Луганска област е в непосредствена непосредственост. Деокупацията не е надалеч. “

Зеленски се зарече да продължи натиска върху Москва след бързите триумфи на Украйна в Харков този месец.

„ Може би на някои от вас им се коства, че след поредност от победи в този момент имаме някакво мъртвило “, сподели той в постоянното си вечерно послание в неделя. „ Но няма да има мъртвило. Предстои подготовка за идната серия. Защото Украйна би трябвало да бъде свободна. Цялата “.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също съобщи, че успеха за Украйна значи извеждане на съветските сили от цялата страна, и даде обещание поддръжката на Съединени американски щати за толкоз дълго, колкото е належащо.

„ Победата във войната в Украйна значи Русия да се изведе изцяло от Украйна и да се признае суверенитетът на Украйна. Те побеждават над Русия “, сподели той в изявление за предаването „ 60 минути “ на CBS, излъчено в неделя.

„ Русия се оказва не толкоз способена и способна, колкото доста хора си мислеха, че ще бъде “, добавя Байдън.

В неделя съветската артилерия обстрелваше градове и села по фронтовата линия на изток и на юг, в това число гражданска инфраструктура в град Запорожие, оповестиха украински публични лица.

Англия съобщи, че съветските сили са разширили ударите по гражданската инфраструктура след неуспехите на бойното поле и евентуално ще разширят още повече задачите си.

„ Тъй като се сблъсква с неуспехи на фронтовата линия, Русия евентуално е разширила местата, които е подготвена да удари, в опит да подкопае директно морала на украинския народ и държавно управление “, съобщи английското министерство на защитата.

В понеделник южното командване на Украйна заяви, че са нанесени удари и по радарна станция край Херсон и по понтонен мост край Нова Каховка източно от Херсон, където украинската контраатака се е съсредоточила върху изваждането от строя на мостовете над реките Днепър и Ингулец.

Отделно от това Генералният щаб на защитата на Украйна заяви, че силите ѝ са отблъснали съветски офанзиви в регионите на обитаемоте места Николаевска Друга, Весела Долина и Бахмут в Донецка област. Киев също по този начин е поразил „ противников цели “, в това число Противовъздушна отбрана и хранилища за муниции, при многочислени удари, добави той.
Предупреждения от страна на Путин и Байдън
В петък съветският президент Владимир Путин отхвърли бързата контраатака на Украйна и съобщи, че Москва ще отговори по-категорично, в случай че нейните войски бъдат подложени на спомагателен напън.

Подобни повтарящи се закани породиха опасения, че в даден миг Путин може да премине към дребни нуклеарни оръжия или химическа война.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, запитан какво би споделил на Путин, в случай че той обмисля да употребява такива оръжия, отговори в изявлението за „ 60 минути “ на CBS: „ Не го правете. Не го правете. Не го правете. Това би трансформирало образа на войната за разлика от всичко, което се е случвало след Втората международна война “.

Някои военни анализатори настояват, че Русия може да инсценира нуклеарен случай и в атомната електроцентрала в Запорожие, която се държи от Русия, само че се ръководи от украински личен състав.

Генералът от армията на Съединени американски щати Марк Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете, прикани за зоркост в неделя, откакто посети база в Полша, подпомагаща военните старания на Украйна.

„ Войната не върви доста добре за Русия сега, тъй че всички ние сме длъжни да поддържаме висока степен на подготвеност, зоркост “, сподели той след визитата си в базата, която пътуващите с него кореспонденти бяха помолени да не посочват.

С възходящите си загуби на бойното поле съветската войска търси бойци на контракт за по този начин наречената „ специфична военна интервенция “ в Украйна и предлага близо 3000 $ на месец като тласък.

Масови гробове

В събота Зеленски съобщи, че управляващите са разкрили всеобщ гроб с телата на 17 бойци в Изюм, като по някои от тях имало следи от изтезания.

Жителите на Изюм търсят мъртви родственици в горския гроб, където предходната седмица служащи започнаха да ексхумират телата. Миналата седмица украински публични лица оповестиха, че са разкрили 440 тела в горите край Изюм. Те обявиха, че множеството от починалите са цивилни и аргументите за гибелта им не са открити.

В Козача Лопан, село на към 45 км северно от Харков и наоколо до съветската граница, кореспондент на „ Ройтерс “ беше отведен в маза с пространства с стоманени решетки, която съгласно публични лица е служила за спонтанен затвор по време на окупацията.

Кметът на региона Вячеслав Задоренко съобщи, че пространствата са били употребявани като „ килия за мъчения “ за задържане на цивилни.
Русия нападна Южноукраинската атомна електроцентрала
Рано в понеделник съветски войски нанесоха удар Южноукраинската атомна електроцентрала, само че реакторите ѝ не са развалени и работят обикновено, оповестиха от украинската държавна нуклеарна компания „ Енергоатом “.

Взривът е станал на 300 метра от реакторите и е развалил постройките на централата малко след среднощ, се споделя в изказване на „ Енергоатом “. Нападението е развалило и близката водноелектрическа централа и далекопроводите.

„ Понастоящем и трите енергоблока на АЕЦ-а работят обикновено. За благополучие няма потърпевши измежду личния състав на централата “, обявиха от Енергоатом.

Коментирайки удара в приложението за известия Telegram, президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи: „ Нападателите желаеха да стрелят още веднъж, само че не помниха какво е атомна електроцентрала. Русия заплашва целия свят. Трябва да я спрем, преди да е станало прекомерно късно “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР