На снимката: служебният министър на енергетиката Росен ХристовБългария получи отсрочка

...
На снимката: служебният министър на енергетиката Росен ХристовБългария получи отсрочка
Коментари Харесай

Може ли служебният кабинет да разреши на България да препродава руски петрол или не съвсем?

На фотографията: служебният министър на енергетиката Росен Христов
България получи пролонгация от европейското ембарго върху съветския нефт, при изискване че не го препродава. Сега служебният кабинет се готви да позволи износа на горива, модифицирани от съветски нефт. Нарушава ли това глобите? Отговорът е в идващите редове.

След 5 декември България ще остане единствената страна в Европейския съюз (ЕС), която ще получава съветски петрол по море. Тогава влиза в действие европейското ембарго върху съветския нефт, което беше въведено поради съветската експанзия против Украйна.

Няколко страни желаеха и получиха изключения от петролното ембарго. Това са страните, които получават съветски нефт по нефтопровод, както и България. Правителствата на тези страни твърдяха, че стопанските системи им са подвластни от суровината и не могат да си я набират отдругаде.

Идеята на изключенията е тези страни да се доставят, а не да препродават съветския нефт, напомни представител на Европейската комисия тази седмица.

След приемането на ембаргото, държавното управление на Кирил Петков реши да вкара възбрана за експорт от България на горива, които се създават посредством преправка от съветски нефт. Забраната трябваше да влезе в действие на 5 декември и щеше да засегне горивата, създадени в рафинерията “Лукойл Нефтохим ” в Бургас.

Сега назначеният от Румен Радев длъжностен кабинет се готви да анулира тази възбрана. Аргументите му са два. Първият е, че европейските наказания не я постановат. Вторият е, че тя нарушава свободата на придвижване на артикули в Европейски Съюз.

Възникна обаче въпросът дали България ще наруши ембаргото, в случай че изнася съветски горива. Правителството твърди, че няма. Експерти обаче споделят, че разрешението за експорт ще наруши, в случай че не буквата, то най-малко духа на глобите.

“Дерогацията не е за на страни, които зависят от съветски нефт, да им се даде малка врата да печелят от бизнеса си с Русия ”, сподели пред Българска национална телевизия енергийният специалист Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

Другият въпрос е дали въобще възбраната в действителност би спряла износа на горива с съветски генезис от България. Според специалиста Никола Янков от “Експат капитал ” отговорът е не, тъй като тя мъчно може да се приложи на процедура. Единственият излаз съгласно него е страната да се причисли към европейското ембарго.

Как се стигна дотук? Отговорът е в идващите редове.
Ембаргото и изключенията
През юни страните членки на Европейски Съюз взеха решение да наложат възбрана за импорт на съветски нефт. Това беше една от глобите, наложени на Русия поради непредизвиканата военна експанзия против Украйна. Забраната за импорт се отнася за недопечен нефт и петролни артикули и влиза в действие на 5 декември тази година.

Решението беше резултат от дълги договаряния. Няколко страни, в това число България, заплашиха да наложат несъгласие на европейското ембарго. Резултатът беше, че получиха изключения. Става дума за страните от Централна Европа, които получават съветски нефт по нефтопровода “Дружба ”. Хърватия може да внася от Русия вакуумен газьол, а Чехия може да внася петролни артикули от страните, които получават съветски петрол по тръба.

България е единствената страна, която може да получава съветски недопечен петрол и нефтопродукти по море. Изключението е в действие до 31 декември 2024 година и е аргументирано с “особената географска експозиция ” на страната.

Всъщност държавното управление на Кирил Петков заплаши, че ще наложи несъгласие на европейското петролно ембарго, в случай че страната не получи изключение. Тогава “Лукойл Нефтохим ” твърдеше, че не може да размени съветския петрол и да преработва различен. Експерти споделиха, че това не е правилно.

Изключенията за импорт на съветски нефт обаче вървят със възбрана импортираните от Русия нефт и петролни артикули да се препродават в други страни от Европейски Съюз.

Въпросът е дали могат да се продават горивата, създадени от съветски недопечен петрол на територията на страни от Европейски Съюз. Такава експлицитна възбрана има за страните, които доставят нефт по нефтопровод. За България, която внася петрол по море, експлицитна възбрана липсва.
Забраната за експорт и въпросите към нея
Правителството на Петков аргументира с петролното ембарго решението си да забрани износа на петролни артикули, които са създадени в България от съветски недопечен петрол. Бившият кабинет също така целеше да обезпечи “в оптималната степен ценово преимущество за българския пазар вследствие на вноса на недопечен петрол или на нефтопродукти, които са с генезис от Русия или се изнасят от Русия ”. Това е посочено в решение на Министерския съвет от 29 юли.

В тази възбрана има най-малко два казуса, споделят специалистите. Единият е фактът, че лимитира придвижване на артикули в границите на Европейски Съюз – нещо, което по принцип е неприемливо. Вторият е, че контролът над спазването на възбраната би бил сложен.

“Нашите институции не са посочили, че могат да управляват противозаконната търговия на горива в България. Един от проблемите със възбраната на износа е, че може би ще се стигне до огромна контрабанда ”, сподели Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията пред Българска национална телевизия.

Според Никола Янков от “Експат Капитал ” възбраната за експорт на горива, получени от преправянето на съветски петрол в България, е проблематична юридически.

“Няма по какъв начин да ограничавате стоковия продан на общия европейски пазар ”, сподели той пред Свободна Европа. “Движението на артикули е обезпечено и е безотговорно. ”

“Когато беше умислен регламентът за налагане на наказания, никой не е предвиждал да има изключение от него. Той трябваше да работи на общия европейски пазар, а това допуска присъединение на всички страни ”, добави той.
Предложението на служебния кабинет
В края на октомври Министерството на финансите разгласява за публично разискване план на решение, с което се анулира към момента невлязлата в действие възбрана за експорт на горива с съветски генезис.

Един от причините на служебните министри на енергетиката, на финансите и на стопанската система и промишлеността беше това, че тя лимитира свободното придвижване на артикули в Европейски Съюз. Освен това те считат, че опитът на предходното държавно управление да обезпечи ценово преимущество за българския пазар посредством възбрана на износа нарушава конкуренцията и може да докара до наказателна процедура против България.

Другият мотив на служебното държавно управление да обмисля анулация на възбраната за експорт на горива с съветски генезис е, че такава въобще не изисква от европейските наказания.

“Ограничението за експорт касае единствено и само суровия петрол и нефтопродуктите с генезис от Русия или изнасяни от Русия, а не нефтопродукти, които са създадени от тях, каквато е в действителност възбраната ”, написа в отчета на тримата министри, които оферират решението.
„ Както дяволът чете евангелието “
След като няколко български медии разгласиха информация за проекторешението, Европейската комисия разяснява тематиката.

“Целта на дерогацията е България да се доставя с нефт поради характерното ѝ географско състояние, а не да го препродава в други страни от Европейски Съюз ”, сподели представителят на Комисията Даниел Фери на конференция в отговор на въпрос на бТВ.

След конференцията Министерството на финансите изпрати позиция, в която написа, че думите на представителя не значат, че България не може да изнася горива, създадени от съветски нефт.

Според Мартин Владимиров обаче износът на горива с съветски генезис от България към другите страни от Европейски Съюз ще трансформира страната в “троянски кон за съветски енергийни доставки ”. Той счита, че в случай че не буквата, то духът на европейските наказания ще бъде нарушен, в случай че служебният кабинет позволи износа.

“Дерогацията не е за на страни, които зависят от съветски нефт, да им се даде малка врата да печелят от бизнеса си с Русия ”, сподели той.

Владимиров отбелязва, че в регламента, с който се постанова петролното ембарго, има експлицитна възбрана за експорт на горивата, създадени от съветски недопечен петрол, доставен по водопровод. За България, която получава нефта по море, няма такава възбрана.

“Но в духа на регламента е, че възбраната за експорт на съветски горива остава в действие ”, сподели още той и добави, че служебното държавно управление чете регламента “както дяволът чете евангелието ”.

Никола Янков счита, че самото изключение от петролното ембарго за България няма учредения и точно то трансформира България в “троянски кон на Русия в Европейски Съюз ”. Според него решението не е в възбраната за експорт на горива, създадени от съветски петрол.

“Единственото разумно решение е България да се откаже от това изключение и да се причисли към ембаргото, тъй че да няма потребност да се постановат забрани, които от софтуерна и правна позиция няма по какъв начин да бъдат сполучливо налагани и ръководени ”, сподели Янков пред Свободна Европа.

Служебното държавно управление и президента Румен Радев обаче поддържат позицията, че е нужно изключение от ембаргото за България. Досега в Народното събрание няма предложение за решение, което да промени позицията на страната.
Кой печели?
Кой печели от всичко това? Отговорът на всички е един – съветската компания “Лукойл ” и нейната дъщерна компания в България.

Отмяната на възбраната за експорт на горива, създадени от съветски петрол, ще облагодетелства съветската компания, която има единствената петролна рафинерия в Бургас. Самото министерство на финансите в своя позиция категорично загатва “Лукойл Нефтохим ”.

Ако износът е позволен, компанията ще продава горивата там, където може да получи най-високи цени за тях. А това от своя страна ще увеличи цените и за българските консуматори, показват специалистите.

Компанията обаче ще печели без значение дали износът на горива е позволен или не. Според Никола Янков съветската компания печели от самото изключение от петролното ембарго, поискано и получено от България.

Руската рафинерия “Лукойл Нефтохим ” е главен производител на горива в България. Традиционно тя преработва най-вече съветски нефт. По-ниските цени на суровината обаче не водят до по-ниски крайни цени на горивата. Причината е, че рафинерията “Лукойл Нефтохим ” не търгува непосредствено с тях, а единствено преработва петрола “на ишлеме ”. Разликата в цените се губи в комплицираната скица от свързани съветски компании, посредством които горивата в България стигат до крайния консуматор.

Текстът е препубликуван от, негов създател е Елица Симеонова. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР