На основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република

...
На основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република
Коментари Харесай

Президентът издаде указ за назначаване на новата ЦИК, Нейкова се заема с машините за гласуване

На съображение член 98, т. 7 от Конституцията на Република България президентът Румен Радев издаде декрет за назначение на състава на Централната изборна комисия (ЦИК), заяви прессекретариатът на президента.

Новият състав на ЦИК, определен след измененията в Изборния кодекс, които бяха признати незабавно по време на кратия живот на 45-ия парламент.

За ръководител на комисията президентът назначава издигнатата от " ИТН " и подкрепена от всички партии Камелия Нейкова. До нейната номинация се стигна, откакто препоръчаният от ГЕРБ Красимир Ципов не беше утвърден от нито една друга политическа групировка и кандидатурата му беше оттеглена. Първоначално от партията на Слави Трифонов не издигнаха Нейкова, която е от тяхната листа, само че тя бе препоръчана от ръководителя на ПГ на " Изправи се! Мутри вън! " поради положителната й известност и опита й в работата на ЦИК - беше неин член в интервала 2014-2019 година

С указа за на Радев за заместник-председатели на комисията са назначени Димитър Димитров (ГЕРБ), Емил Войнов (БСП), Росица Матева ( " Изправи се! Мутри вън! " ) и Цветозар Томов ( " Демократична България " ).

Севинч Солакова (ДПС) заема длъжността секретар.

А членове на ЦИК са: Георги Баханов, Елка Стоянова, Ерхан Чаушев, Йорданка Ганчева, Красимир Ципов, Любомир Гаврилов, Любомир Георгиев, Силвия Стойчева, Цветанка Георгиева.

По-рано Камелия Нейкова съобщи, че първото съвещание на комисията ще се организира незабавно след обнародването на указа на президента. Една от първите задания на ЦИК ще бъде да се дефинира още какъв брой машини ще би трябвало да се купят предварителните парламентарни избори. Трябва да се почисти и въпросът към заплащането на старите машини, тъй като през последните дни стана ясно, че контрактуваните над 40 млн. лева към момента не са преведени на " Сиела норма ", акцентира тя.

" Договорът сред ЦИК и изпълнителя е подписан за 9600 машини. Тепърва следва да установим къде ще се съхраняват тези машини, какво е тяхното положение, дали е трансферирана собствеността на страната. Разбирам от медиите, че цената на машините не е платена на изпълнителя ", сподели Нейкова.

Тя разгласи, че ще предложи систематизиране на дейностите, тъй че да се усъвършенства работата на ЦИК. Първите решения се чакат още тази седмица.

" С сътрудниците сме готови за провокациите на изборното законодателство, което се трансформира като трайна процедура директно преди да бъда планувани съответния тип избори. Може би, ще има компликации, само че те би трябвало да бъдат решени по ефикасен метод ", добави Нейкова.

По думите й би трябвало да се дефинира редът за гласоподаване зад граница и точният бюджет за вота.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР