На днешната редовна сесия на Общинския съвет бе решено Община

...
На днешната редовна сесия на Общинския съвет бе решено Община
Коментари Харесай

Община Русе ще подкрепи с 10 000 лв изграждането на паметник на Левски в Тараклия

На днешната постоянна сесия на Общинския съвет бе решено Община Русе да поддържа построяването на монумент на Васил Левски в град Тараклия, Молдова. Сумата, която ще бъде отделена от общинския бюджет за българската общественост там, бе увеличена от 5000 на 10 000 лева по предложение на общинския консултант Йорданка Даневска.

„ Нашият град носи отговорност към своите побратими на север, тъй като очевидно страната не е била толкоз дейна в своята помощ към тях “, обърна се кметът Пенчо Милков към присъстващите и още един път прикани при предпочитание и опция русенци също да се включат с дарения за родолюбивата идея.

Той означи, че Община Русе е направила първите стъпки за приобщаване на българите от Тараклия към локалните начинания, като насочва специфична покана за включването им в тазгодишното 53-то издание на обичайния фолклорен събор „ Златната гъдулка “. Музикалният конгрес се организира в Парка на младежта и в него се включват фенове на достоверната българска музика от цяла България. По думите на кмета бесарабската общественост в Молдова високо ще оцени събитието, като участниците ще се почувстват като вкъщи си, макар дистанцията, делящо двете страни.

По случай Деня на независимостта на България 22 септември в град Тараклия ще бъде открит Младежки мултикултурен център „ Васил Левски “. Желанието на българската бесарабска общественост в региона е да се построи и монумент на Апостола в града, отбелязващ 150-ата годишнина от гибелта на националния воин. Сумата, нужна за построяването на паметника, е 75 хиляди лева, като досега са събрани 28 хиляди.

Изграждането на монумента е взаимна самодейност с Асоциацията на българите по света, община Варна и благодарение на доброволни дарения от други нации.

Община Русе насочва зов към своите жители, които желаят да поддържат българската бесарабска общественост в регион Тараклия за построяването на монумент на Васил Левски, да го създадат тук:

Банкова сметка на Община Русе за дарения

банка: ИНВЕСТБАНК АД, ФЦ РУСЕ

банков код: IORTBGSF

сметка: BG 96 IORT 73798400080000

Задължително се изписва и кодът за тип заплащане:

- за дарения от страната: 445100

- за дарения от чужбина: 445200

В основанието на платежното разпореждане наложително се отбелязва задачата на дарението.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР