На 82-годишна възраст е починал големият актьор сър Майкъл Гамбън

...
На 82-годишна възраст е починал големият актьор сър Майкъл Гамбън
Коментари Харесай

Почина легендарният актьор Майкъл Гамбън, изиграл проф. Дъмбълдор от филмите за Хари Потър

На 82-годишна възраст е умрял огромният артист сър Майкъл Гамбън - изиграл десетки функции в английското кино и спектакъл, само че прочут по целия свят с облика си на проф. Албус Дъмбълдор от филмите за Хари Потър.

Кариерата му се простира в интервал от шест десетилетия, като включва и изяви на сцената на Кралския народен спектакъл в трупата на именития Лорънс Оливие.

В Англия е прочут и с ролята си на контрольор Мегре в сериала, основан по романите на Жорж Сименон.

Играл е във филми като " Госфорд Парк ", " Ема ", сериала по " Завръщане в Брайдсхед ", " Ангели в Америка ", " Слийпи Холоу ", и доста други.

Гамбън участваше в разнообразни продукции и като актьор-озвучител, прочут с богатия си и бездънен глас.

Той беше вторият артист в ролята на проф. Дъмбълдор в сагата за Хари Потър, откакто размени починалия Ричард Харис. Гамбон пое облика на шефа на Хогуортс в третия филм " Хари Потър и пандизчията от Азкабан ".

Джеръми Кларксън от истинското автомобилно шоу Top Gear беше кръстил прословутия финален завой на спортната писта с името " Гамбън ", откакто артистът едвам не се прекатурна при присъединяване си.

Роден през 1940 година в Ирландия, той се реалокира в Англия като дете. На 16 години напуща учебно заведение и стартира работа като театрален служащ в любителски спектакъл.

Без да има професионално обучение, Гамбън се качва на сцената - първо в Дъблин, а по-късно и в Лондон. Играл е в някои от най-значимите театрални функции - от " Макбет " и " Крал Лир " до пиеси на Харолд Пинтър и Самюел Бекет.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР