На 8 ноември 1912 г., по време на Балканската война,

...
На 8 ноември 1912 г., по време на Балканската война,
Коментари Харесай

110 г. от първата българска морска победа: „Дръзки“ торпилира крайцера „Хамидие“

На 8 ноември 1912 година, по време на Балканската война, миноносецът „ Дръзки “ торпилира и изважда от строя турския бронепалубен крайцер Султан Абдул Хамид („ Хамидие “), заплашващ да унищожи Варна и Балчик с артилерията си. Същевременно „ Хамидие “ е охранявал турските военни товари от Кюстенджа до Цариград. Това е огромна победа за дребния Български флот – в действителност са обезвредени всевъзможни дейни интервенции на турските военноморски сили в Черно море до цялостното проваляне на Турция във войната.

Днес от 11.00 часа пред постройката на Военноморския музей във Варна с боен обред ще бъде маркирана 110-ата годишнина от Първата балканска война и сполучливата офанзива на торпедоносеца „ Дръзки “ против турския крайцер „ Хамидие “.

По мотив кръглата годишнина всички гости на музея ще имат опция в часовете 12:00, 14:00 и 16:00 часа да се включат в безвъзмезден тематичен музеен тур. Те ще се върнат 110 години обратно и ще се срещнат с значими и любопитни обстоятелства от случилото се във Варненския залив през 1912 година Ще имат опция да видят от близко униформата на командира на отряда миноносци кап. II сан Димитър Добрев, персоналното оръжие, оценки и движимости на участниците в офанзивата и доста други свидетелства на отбраната на българското крайбрежие в Балканската война. В края на тематичния тур гостите на музея ще имат опция да изгледат и документалния филм „ Дръзки “.

Хронологията на събитията в съхраненета памет на Военноморския музей:

На 7 ноември 1912 година се получават сведения, че в Кюстенджа се товарят кораби с боеприпаси за турската войска с направление Цариград, както и за придвижване на турски военни съдове. Дадена е заповед съперникът да се нападна. Отрядът, който е изпратен е от четири торпедоносеца с пълководец капитан II сан Димитър Добрев. „ Летящи ” е командван от лейтенант Димитър Альов, на борда му е и капитан Добрев. „ Смели ” е с пълководец лейтенант Неделчо Недев, „ Строги ” е поверен на лейтенант Петър Стоянов, а „ Дръзки ” е под командването на мичман I сан Георги Купов. Срещата с неприятеля е малко след среднощ на 8 ноември – на 32 благи източно от Варна. Сигналът за офанзива е даден от флагманския транспортен съд „ Летящи “.

На „ Дръзки “ старшият кормчия пръв вижда вражеския транспортен съд и рапортува на командира. Екипажът заема подготвеност по местата си – от този миг всички ще работят като едно цяло. Ходът на торпедоносеца се усилва до цялостен. Мичман I сан Кирил Минков хваща ръчката на торпедния уред. Механикът Юрдан Панайотов слиза в машинното поделение, с цел да следи персонално за работата на уредите и машините. Хората от втората промяна слизат в машинното и в огнярното поделение, само че поради оповестената бойна паника и първата промяна също остава долу. Тясното помещение се изпълва с хора. С лопати и ръжени те теглят брикети от ямите, разчупват ги на дребно и ги хвърлят в пещта. Стоян Смоков и Ангел Атанасов наблюдават котлите и поддържат налягането да не пада под 16 атмосфери.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР