На 7 март 1876 година Александър Бел получава патент за

...
На 7 март 1876 година Александър Бел получава патент за
Коментари Харесай

На този ден: Варна се превръща във Виена, патентован е телефонът

На 7 март 1876 година Александър Бел получава патент за откритие, което той назовава телефон. По-малко от месец преди този момент той е електроинженерът Илайша Грей по едно и също време подават молби за патент, с което стартира разногласието кой първи е изобретил устройството.

Изобретяването на телефона става допустимо с помощта на усъвършенстването на електрическия телеграф. Често се спори кой е основателят на устройството, защото редица учени и изобретатели вземат участие в този развой. Ранната история на телефона към момента не е изяснена и е обсипана с несъгласия, изказвания и контратвърдения.

Патенти в последна сметка са дадени на Александър Греъм Бел и Томас Едисън. През 1861 година немският физик и откривател Йохан Филип Райс показал устройство, с което можело да се предават музикални тонове и човешка тирада с проводници. Апаратът имал истинска структура на микрофон, захранващ източник и устройство за възпроизвеждане на звука - високоговорител. Рaйс нарекъл конструираното устройство телефон.

Телефонът, получил известност като структура и всеобщо приложение, е изобретен през 1876 година от шотландския академик и откривател Александър Греъм Бел, професор в Бостънския университет. Първите думи, предадени по телефона от Александър Бел, са до прилежащата стая, където се намирал помощникът му, Томас Уотсън.

Първата телефонна връзка в България е осъществена в настоящия град Пордим. Това става през 1877 година по време на Руско-турската война при обсадата на Плевен. Свързали са се крал Карол I от щаба на румънската войска и княз Николай Николаевич от щаба на съветската войска. Днес и двете здания са музеи.





През 1983 година група младежи вършат опит за отвлечане на самолета София-Варн а. По-късно терористичния акт остава в историята като " Виенския полет ". Причината е, че те упорстват самолета АН-24 да промени курса си, поемайки към Австрия. " Похитителите " са Лъчезар Иванов, Красен Гечев, Валентин Иванов и Ивайло Владимиров. Всички те са имат проблеми със закона.

Намерението им било да потърсят леговище в Австрия. Четиримата се приготвят, като се доставят с немски марки и купуват четири ножчета.

15 минути, откакто излетява самолетът, стюардесата раздава бонбони и кафе. Тогава единият от похитителите се преструва, че му е прилошало. Когато тя се навежда да му помогне, скача и ѝ опира нож в гърлото.

Четиримата декларират желанията си, само че позволяват неточност - никой не отива в пилотската кабина, с цел да ревизират по какво направление лети самолета.

Екипажът и милицията във Варна вземат решение да приземят самолета в морския град, като за задачата първо кръжат над морето към час, с цел да изразходят горивото, което е в резервоарите. Електричеството във Варна е спряно на няколко пъти, с цел да не стане ясно на похитителите, че самолетът се приземява покрай море.

На летището в морската столица пък двама чиновници са преоблечени сякаш като австрийски летищни служащи. И двамата приказват съвършено немски и милицията се надява това да заблуди четиримата похитители. Заедно с тях се приготвят и барети, пристигнали от София.

Самолетът каца във Варна към 19.55 ч. Валентин завежда стюардесата в тоалетната и се заключва там с нея, до момента в който траят договарянията. Целта на милицията е да заблуди похитителите, че са пристигнали в Австрия, до момента в който баретите открият позициите им.

Младежите съумяват да повярват, че Черно море в действителност е Дунав. Съмненията се прокрадват, когато виждат униформата на един от летищните служащи. След като схваща, че си е в България, водачът на групата Валентин, протяга ръка към ножа, с цел да убие пленничката си.

Той се оказва единствената жертва - баретите откриват огън в точния момент, с цел да го спрат. Тримата му приятели получават присъди, като най-високата от тях е 10-годишна.

Това напълно не е единственият сходен акт у нас. Между 1948 и 1983 година на българска територия са осъществени общо 10 отвличания на самолети.

Днес България остава единствената страна, спряла тока на цялостен град, с цел да избави човешки живот. А варненци схващат за случилото се години по-късно.

Рожден ден през днешния ден имат родната тенисистка Любомира Бачева, чалга артистът Азис и колежката му Деси Слава, археоложката Надежда Карастоянова и писателката Елена Емануилова.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР