На 56 километра южно от пристанищния град Бари в Пулия,

...
На 56 километра южно от пристанищния град Бари в Пулия,
Коментари Харесай

Трули – древното архитектурно чудо на Италия

На 56 километра южно от пристанищния град Бари в Пулия, на петата на ботуша на Италия, се разполагат няколко забавни каменни колиби. Те са скрити измежду маслинови дървета и доста припомнят на дребни замъци, написа BBC Travel в специфичен материал. Пулия не е известна единствено със зехтина си, плодовите червени виновност и пастата с броколи, само че и с тези антични архитектурни чудеса, наречени „ трули “.

Срещани в цялата котловина Итрия, където има общо към 50 хиляди, трулите са изключително публикувани в град Алберобело. Заради многочислените кръгли къщички, градът е включен в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО.

Трулите са артикули на месапийската просвета и участват в районите на Пулия, които са имали това културно въздействие “, споделя Анунциата Берино, професор по модерна история в Университета на Неапол.

Месапийците са принадлежали към група племена, наречени италици, и са се заселили в региона, който в този момент е Пулия, през желязната ера (1200-550 година пр.н.е.). Въпреки че няма явен консенсус по кое време са издигнати първите трули, множеството източници са съгласни, че най-старите са на няколко хиляди години.

Произходът на името им също остава нерешителен, макар че някои спекулират, че думата trullo идва от turris или trulla, латинската дума за купол. Други допускат, че труло идва от thòlos, гръцкият термин за гробница.



Според Берино, пулианските трули в началото са били издигнати, с цел да служат като краткотрайни полеви убежища за овчари и животни, изключително през летните горещини, и са били построени от камъни, които локалните поданици са изваждали от скалистата почва, с цел да засаждат маслинови дървета и лози. С течение на времето тези колиби почнали да действат като складови пространства за селскостопанско съоръжение, както и като непрекъснати домове за фермери и дребни притежатели на земя.

„ Това, което през днешния ден назоваваме трули, се наричало casedde, дребни къщи, издигнати за жилищна приложимост или конюшни “, изясни Берино. „ Други каменни здания в Пулия имат малко по-различни форми и други имена. В началото на 20-ти век, когато славата на Алберобело стартира да се популяризира в италианската просвета, тогава се утвърждава терминът „ trullo “, който стартира за установяване на всички такива здания с типичния островръх каменен покрив. "
Архитектурен шедьовър
Това, което е удивително за трулите на Алберобело, е какъв брой добре са издържали тестването на времето, макар че са издигнати само от варовик и камъни, без безусловно никакъв цимент или свързващ материал. Тази праисторическа строителна техника, която към момента се употребява за възобновяване на трули през днешния ден, не употребява песъчлив материал, а вместо това строителят разчита на способността си да реди камъните по подобен метод, че да образува постоянна структура.



Най-забележителната част от трулите е техният покрив. Построен е от 2 пласта, като вътрешният пласт е изработен от огромни части варовик, а външният е измайсторен от варовикови плочи, тъй че да не пропуща вода. Покривът на една трула, в множеството случаи, е построен от няколко конуса. На върха на покрива нормално има орнамент, който носи някаква символика.

Трулите имат мощна алегорична стойност в нашата област “, изясни Чика Маралфа, самостоятелен публицист и шеф на пресслужбата на Търговската камара в Бари. „ Те съставляват селяните от Пулия, които бяха работещи хора, горди с обработването на земята и икономическата си самостоятелност. “

Легендата споделя, че Фердинанд I, държател на Неаполското кралство (1458-1494 г.), е дал на семейство Акуавива залесено притежание – в последна сметка наречено Алберобело – може би като премия за борбите в кръстоносните походи. Семейството оставя дребни групи да се открият там, с цел да обработват земята в подмяна на избрани привилегии. Въпреки това, защото е трябвало да заплащат налози, семейство Акуавива подрежда на служащите да построят своите убежища (трули) без хоросан. По този метод селяните можели да съборят жилищата си, преди да дойдат пратениците на царя, а по-късно бързо да ги възстановят, откакто си отидат. Така не се плащали налози.

С течение на времето това селището се уголемява и до края на средата на 16-ти век към 40 трули са осеяли региона, който образува днешните квартали Рионе Монти и Рионе Аха Пикола. Селището продължава да процъфтява през вековете и възходящото население продължава да строи тези жилища в районен жанр.
Защитено културно завещание
Докато множеството трули са били едноетажни структури, постройката, в която се обитава музеят Труло Соврано в Алберобело, е необичаен образец за труло с издигнат етаж, достиган от зидано стълбище. Лявото крило на музея съставлява истинската постройка, която датира от началото на 1600 година Добавката е издигната в средата на 1700 година за духовник, който настанява чиновниците си в близките трули.

Тъй като трулите от Алберобело се смятат за неповторими и жизненоважни за културното завещание на района, Италия ги пази от 1909 година, когато страната ги дефинира за монументи на културното завещание. Днес е нелегално разрушаването, реконструирането или прибавянето на под. Освен това локалното законодателство дава наставления по какъв начин може да се поддържат.

Главният готвач Доменико Лаера наема постройките, с цел да отвори ресторанта си през 1987 година и в този момент той се простира в няколко стаи.

Построих кухнята в една от вътрешните стаи с доста компликации, тъй като стаите са доста дребни. Модифицирах терасата, с цел да основа приветлива среда. Подовете са истински, а баните бяха направени с варовик. “

Пространството от 150 кв. м побира до 90 вечерящи, които пируват с районни специалитети като локално приготвена бурата с шунка и фасул с дива цикория. На въпроса по какъв начин посетителите реагират на вечеря в труло, Лаера споделя:

Първата реакция е учудване и по-късно стартират да си фантазират по какъв начин биха могли да живеят в такава сграда. “



Източник: Ristorante L`Aratro

Туристите в действителност в действителност може да пренощуват в емблематичните къщички. Те се отдават в Airbnb. Освен това Алесандро Паяно, роден в Алберобело, има няколко реновирани трули, които гостите могат да наемат посредством неговата компания Charming Trulli. Повечето от трулите на Паяно са възобновени в истинския им искра, характерен за тези, издигнати през 18-ти век (макар и с съвременни бани, WiFi, отопление и климатик и минибар). Самият Паяно също живее в къщичките.

Това е реставриран план от три трули и нова част “, споделя той. „ Имам градина, плувен басейн, изцяло оборудвана кухня и всекидневна с камина. “

Въпреки че Маралфа не живее в труло, тя е прекарала доста нощи в такова.

Да спиш в труло е пътешестване във времето “, сподели журналистът, който написа най-продавания разказ през 2018 година с присъединяване на трули. „ Намирам ги за вълшебни места – неповторимо преживяване за всеки, който желае да разбере същинската душа на този район. “
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиннеобичайна архитектура архитектура Италия архитектурно културно завещание ЮНЕСКО къщи ПоследниНай-четениЛюбопитно 52 Трули – античното архитектурно знамение на Италия (снимки) Компании 100 Промяната от вътрешната страна – прикрит капацитет за бизнеса Политика 124 Ще даде ли резултат битката на Украйна с корупцията? Бюджет и финанси 196 Евро(O)позиция Инфраструктура 192 Шишков загатна за нови мегатъргове за поддръжка на пътища Енергетика 312 Санкциите против Русия могат да доведат до дефицит на енергийни доставки Бюджет и финанси 1532 Държавата ще предприеме ограничения за понижаване на цените Наука 748 Мъск възнамерява изстрелването на Starship през март Бюджет и финанси 444 Новата минимална заплата – има ли потребност от по-добър механизъм? To:know 4199 Вечерни вести: Съединени американски щати с изключение за България; Moody’s предвижда отсрочване на еврото Компании 10474 Собственикът на ДСК придобива още една банка в района Накратко 5470 Вечерни вести: Спирачка за жилищното строителство; Разруха след кабинета „ Петков “ To:know 4199 Вечерни вести: Съединени американски щати с изключение за България; Moody’s предвижда отсрочване на еврото Политика 3047 Разруха и свободно рухване – наследството на кабинета „ Петков “ Компании 3044 Lidl понижава продуктите от месо и стартира зеленчукова гражданска война Политика 2984 Съединени американски щати освободиха от глобите вноса на съветски нефт от България Компании 2876 Дантеленият бизнес и Славина, която съживява пропуснат поминък Компании 2156 Холдинг КЦМ 2000 е водач в кръговата стопанска система Пазар на труда 1836 Невиждана от 53 години безработица в Съединени американски щати вещае главоболия Европари 1700 Парите за слънчеви панели на покривите ще се забавят Всички новиниОще от ЛюбопитноВиж всичкиВисочинни шпионски балони: остаряла идея, нови приложенияНорвегия откри „ обилни “ количества метали и минерали на морското си дъноКак да изглеждате мъдро и съвременно със суитшърт? Съвети за мъжеКои са най-евтините страни за живот и работа в Европа Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши ме Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР