На 31 декември се подписват малко търговски договори. Оказва се

...
На 31 декември се подписват малко търговски договори. Оказва се
Коментари Харесай

Сантарният контрол на Капитан Андреево - изземва ли държавата бизнес или си връща контрола?

На 31 декември се подписват малко търговски контракти. Оказва се обаче, този финален и предпразничен ден от годината е бил много работен за най-малко един човек в държавната администрация - инж. агроном Николай Роснев - заместник-изпълнителен шеф в БАБХ. Три часа преди настъпването на Новата година, в 21 часа, Росенев приема две предложения за оператори на лаборатории на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ".

В 22:26 часа на 31 декември в системата на БАБХ е въведен контракт с “Евролаб 2011 ”.

По силата на този контракт за наем с БАБХ, компания “Евролаб 2011 ” става единствен оператор на пространства за подготовка на храни и артикули от скотски и растителен генезис за осъществяване на граничния ветеринарен и фитосанитарен надзор.

Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " е не просто граница на България, само че и външна граница на Европейски Съюз, т.е. целият импорт на зеленчуци за Германия от Турция, да вземем за пример, минава през частна компания, която, в една стая без камери, взема решение дали да минете. Tака ръководителят на антикорупционната комисия в Народното събрание и народен представител от Политическа партия Михал Камбарев разказа обстановката пред Нова ТВ.

На 31 декември Роснев даже не е титуляр отпред на БАБХ - той е зам.-председател, в очакване на новия началник - проф. Христо Даскалов. В организацията към този момент знаят за назначението на Даскалов.

По Българска национална телевизия на 31 декември в 13 часа излиза следната вест:

Христо Вълчанов е освободен като изпълнителен шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) и на длъжността е назначен проф.д-р Христо Даскалов със заповед на министър-председателя Кирил Петков. Първоизточник е пресцентърът на Министерския съвет.

Още един подробност в цялата картина е, че в този миг земеделският министър Иван Иванов е издал заповед да не се подписват нови контракти. Очевидно, че инж. агроном Николай Роснев по някаква причина не знае или не желае да знае за нея.

Според депутата Михал Камбарев в последните 10 години фитосанитарният надзор на границата е при едни и същи хора, въпреки и при две разнообразни юридически лица.

По груби калкулации, направени въз основата на таксите, които частната компания събира, от това страната търпи загуби в размер на 200 млн. лв..

“Евролаб 2011 ” взима такси за разтоварване - деяние належащо, с цел да се създадат лабораторните проби за животниски и фитосанитарен надзор, на три места по 488 лв., изясни Михал Камбарев, а регистрира по 60 лв. към бюджета.

По думите му казусът не е единствено в пропуснатите изгоди, а най-много във обстоятелството, че е разполагаем частен монопол, който дефинира дали дадена стока ще влезе в Европа или не. " 10 години оперира компания, която сама си взема решение кой може да влиза и да вкарва артикули ", добави той. Твърди се, че има сигнали за корупция от страна на Турция и аналогични от Брюксел.

" Интерпред Евролоджистик " е предходната компанията, оперирала лабораторията през 2012 година, като част от нея е и Васил Димитров, в този момент шеф на компания “Евролаб 2011 ”, която тегли шанса от новогодишната баница.

Преди дни договорът с частната компания на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " е преустановен.

" Приходите на денонощие в първия ден на смяната са 50 хиляди лв., в този момент надвхърлят 75-80 хиляди лв.. Възможностите са за удвояване на тази сума. 371 хиляди лв. към този момент са импортирани в държавния бюджет за 5 дни. Преди са били касови бележки от 10-20 лв. ", пресметна проф.д-р ХристоДаскалов - изпълнителен шеф на БАБХ. Сметките на организацията са, че в бюждета на страната могат да влизат към 50 млн. годишно от такси.

Всичко това се схваща по време прекомерно забавно съвещание в парламентарната комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията, на което участват и директорорите на ДАНС Пламен Тончев и на ГДБОП Калин Стоянов. Там е и шефът на частната компания “Евролаб 2011 ” - Васил Димитров.

На същото съвещание, което е закрито, става дума за олигарси, подкупи и даже за закани за живота на зам.-министър. Пак тогава от Движение за права и свободи и ГЕРБ желаят оставка на проф.д-р Христо Даскалов, защитавайки косвено активността на частния оператор.

Преди да влезем в същинския екшън обаче, да забележим по какъв начин се стигна дотук?

На 4 април 2022 година министър председателят Кирил Петков прави инспекция на границата. Това, което беше изнесено като информация от началника на кабинета му тогава е, че работата на частната компания на пункта е официална, а мястото, където би трябвало да се правят фитосанитарният и ветеринарният надзор, е по-чисто от болнично поделение, което означва, че в никакъв случай не е влизало животно за проучване.

Няколко дни по-късно Петков освободи Николай Роснев като зам.-директор на БАБХ и като отворен за сключването на контракта с “Евролаб 2011 ”.

Договорът на страната с “Евролаб 2011 ” обаче бе преустановен едвам на 19 май. Това е два дни, откакто шефът на компанията Васил Димитров написа отворено писмо до медиите, в което твърди, че през месец февруари 2022 година с него е влезнал в контакт " човек, непосредствен и директно обвързван с прочут български предприемач, чието име се свързва с проведената престъпност от времената на прехода ".

Той му съобщил, че въпросният предприемач желае „ да постави ръка ” на неговия бизнес. Предложил му да го продаде на цена, избрана от него. " Предупреден бях, че в случай че откажа, активността ми ще бъде отнета благодарение на страната. Изтъкнато бе, че въпросният предприемач има подкрепи на най-високо управническо равнище и големи финансови запаси и всякаква опозиция от моя страна би била безсмислена. ", написа Димитров. Именно негов сигнал провокира и съвещанието на атикорупционната комисия през вчерашния ден.

Отговор на разбъркванията по върховете на БАХБ идва обаче най-изненадващо от КПКОНПИ, която до 1 март се оглавяваше от Сотир Цацаров (негов правоприемник още не е избран). Ден откакто иколай Роснев е освободен, комисията стартира инспекция за спор на ползи на зам.-министъра на земеделието Иван Христанов, който дава отговор за БАБХ и контрола на вноса на храни по границите.

Проверката е по сигнал, че Христанов продължава да бъде член на Съвета на шефовете на комерсиално сдружение, макар че към този момент има държавен пост. За момента няма обществена информация кой е адресант на сигнала. Иван Христанов беше лидер на листата на „ Продължаваме промяната “ в Плевен. Той е приключил Аграрна стопанска система в УНСС, само че се е занимавал с финанси - основател е на високотехнологичната компания за потребителско кредитиране „ ДжетФайненс Интернешънъл “, която продава на БНП Париба.

След като стана следващият политик от Политическа партия - обект на инспекция от КПКОНПИ, Христанов получи поддръжката на премиера, който написа във Facebook, че напълно застава зад дейностите на Христанов и екипа му, в това число на шефа на БАБХ Христо Даскалов, който е някогашен кадър на " Демократична България ".

Следва към този момент същински престъпният сюжет, оповестен от ръководителя на антикорупционната комисия в Народно събрание Михал Камбарев. По думите му е имало сериозен напън против шефа на БАБХ (проф. доктор Христо Даскалов), депутати и зам.-министър на земеделието (Иван Христанов).

Самият проф. Христо Даскалов споделя, че човек, с който се познава сносно, му е предложи директория с пачки, " с цел да не се пипа нищо по границата ".

" Предполагам, че сумата е била 100 хиляди лв. ", споделя Даскалов. После мизата се качва до 6 млн. лв. на годишна база. Депутатът от “Продължаваме смяната ” Росен Костурков сподели за предложение за рушвет, този път в размер на 6 млн. лева годишно, отправено посредством медиатор, който е някогашен народен представител. Подкупът е бил предопределен за Христанов. Ако в действителност страната би взимала 50 млн. лв. годишно, това значи, че тези 6 млн. може би съставляват към 10% от бизнеса на частен оператор.

Дотук с подкупите, следват заканите - отново съгласно Костурков е имало и анонимно позвъняване към другар на почитан общественик, който да му съобщи, че се знае къде живее и още на следващия ден може жилището му може да бъде заличено.

Всички сигнали за заканите са предадени на службите. Сигнали към службите обаче е имало и във връзка с контрола на границата с Турция, споделя депутатът Михал Камбарев - общо 6 на брой и все без резултат.

Междувременно сега на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " обстановката е спешна. Държавата изпраща всяка проба до лаборатория в София, там се чака резултат, а през това време камионите се натрупат на километрични опашки. Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов се срещна и с посланика на Турция у нас Айлин Секизкьок, след което бе препоръчано тировете да се пренасочат към София, където да изчакват пробите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР