Полша арестува девет членове на предполагаема руска шпионска група за

...
Полша арестува девет членове на предполагаема руска шпионска група за
Коментари Харесай

Девет души са арестувани в Полша за предполагаем руски заговор за саботаж

Полша арестува девет членове на хипотетична съветска шпионска група за извършаване на саботажни дейности на територията на страната.

" В момента имаме девет арестувани, които са директно забъркани от името на съветските разследващи служби в саботажни дейности в Полша ", съобщи Туск пред частната телевизия TVN24 в понеденилник.

Арестуваните - украински, беларуски и полски жители, са упрекнати в " побои, палежи и опити за палежи ".

Полските управляващи считат, че някои от тях може да са били вербувани от престъпни среди.

Туск насочи предизвестие към други европейски водачи, като сподели, че съветските заприказва засягат освен Полша, само че и " Литва, Латвия и евентуално Швеция ". По думите му сега се организира интернационално следствие.

Министър-председателят уточни, че са правени опити за подпалване на фабрика за бои във Вроцлав, Западна Полша, както и на център на " Ikea " в Литва.

По-рано този месец полското държавно управление разгласи, че ще обезпечи още 100 млн. злоти (близо 24 млн. евро) за цивилен и военни служби за битка с шпионажа.

Според Туск опитите на Русия да дестабилизира европейските страни, изключително Полша и балтийските страни, ще се усилят в навечерието на идните на 9 юни европейски избори.

През последните седмици Варшава заяви за ареста на мъж, обвинен, че е помагал на съветското разузнаване да приготви нахлуване против украинския президент Володимир Зеленски, както и на беларусин, обвинен в обезпечение на през март. Волков е непосредствен другар и съдружник на починалия съветски опозиционен водач Алексей Навални.

От началото на войната в Украйна през февруари 2022 година Полша е мощен покровител на Киев и съществена директна страна за западните оръжейни доставки.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР