Обща кампания срещу фалшивите новини в социалните мрежи подеха двете

...
Обща кампания срещу фалшивите новини в социалните мрежи подеха двете
Коментари Харесай

Защо двете най-големи телевизии в Дания записаха общ клип срещу Meta

Обща акция против подправените вести в обществените мрежи подеха двете най-големи малките екрани в Дания - макар че другояче са съперници на медийния пазар. Този път TV 2 и DR застават един до друг зад обща идея.

Най-известните лица от двата канала снимаха видео, което се надяват да стигне освен до феновете им, само че и до Meta - компанията притежател на Facebook. Според публицистите обществената мрежа разрешава да бъде уронвано общественото доверие в медиите.

" Призоваваме ви да поемете отговорност за вашата платформа. Затова публикуваме видео във формат, който може да доближи до по-широка публика, в това число интернационална. Фалшивото наличие, измамите, употреба не са проблем единствено на Дания. Те са проблем за целия свят, щом хората стартират да се чудят на кого да имат вяра. Затова, скъпа Мета, твоите платформи са твоя отговорност ", приканват в клипа известни водещи.

До тази стъпка се стига, откакто от двете медии неведнъж са се опитвали да се свържат с компанията на Марк Зукърбърг, само че без триумф.

Преди да разгласяват видеото, пишат и отворено писмо до Meta, само че не получават никакъв отговор.

" Опитахме се да Ви се обадим и да Ви пишем, само че Вие нямате телефон или e-mail. Затова взехме решение да се обърнем към Вас по този метод, " споделя един от участниците в клипа.

Останалите участници в клипа също имат съответни послания - повода е, че като известни лица са ставали персонално жертва на фалшификации, които се популяризират във Facebook. Затова заявяват, че никой от тях не е употребявал таблетки за намаляване, не е вложил в криптовалута, а един от водещите се постанова да заявява даже,… че към момента е жив.

В България също имаше случаи на подправени вести - даже със тон и картина, генерирани с изкуствен интелект и употребяващи лицата на известни хора от екрана. Миналата година няколко водещи от Българска национална телевизия станаха жертва на сходни акции.

Миналия месец Европейската комисия стартира публична процедура против Meta по силата на Закона за цифровите услуги (DSA) поради опасенията, че компанията притежател на Фейсбук и Instagram не прави задоволително, с цел да се опълчи на съветската дезинформация преди изборите за Европейски Съюз през юни.

Съгласно новите правила по DSA огромните платформи като Фейсбук, Instagram и TikTok би трябвало да подхващат повече дейности за справяне с противозаконното наличие и рисковете за публичната сигурност.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР