На 30 декември 2017 г. се състоя енергийното стартиране на

...
На 30 декември 2017 г. се състоя енергийното стартиране на
Коментари Харесай

„Росатом“ построи и включи трети блок на АЕЦ „Тянван“ само за 5 години


На 30 декември 2017 година се състоя енергийното пускане на Трети енергоблок на АЕЦ " Тянван ", която се построява в Китай по съветски план с реактори ВВЕР-1000. Строителството на втората част от централата, включващо блок 3, се организира с присъединяване на експертите от Групата компании ASE (част от инженеринговото поделение на съветската корпорация " Росатом " ). Енергоблокът подаде първите киловати електрическа енергия в енергийната система на страната.

В сходство с полученото позволение от китайския регулатор, реакторът на Трети енергоблок бе въведен на равнище на мощ от 25%, след което бе сбъднат подтик на турбината и бяха извършени електрически проби на системата за възбуждане и подаване на мощ. Резултат от дейностите е включване на енергоблока към енергосистемата. Всички системи са работили в щатен планов режим.

" Енергийното пускане на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ е събитие от международно значение и поредна крачка към подсилване на руско-китайското съдействие. Строителството на Трети и Четвърти енергоблок се реализира в рекордни периоди и може да бъде отличен образец за интернационално енергийно съдействие. Ние напълно приветстваме самодейността на китайските сътрудници да развиват технологиите в региона на мирното потребление на атома и ще се радваме да окажем поддръжка при осъществяване на нови взаимни планове ", означи първият заместител общоприет шеф и шеф на блока по развиване на интернационалния бизнес на съветската корпорация " Росатом " Кирил Комаров.

Следваща стъпка е инспекция на работата на реактора на равнище на мощ от 200 мегавата. След това ще бъдат извършени динамичните проби на равнище на мощ от 50%, 75% и 100%. След сполучливото осъществяване на тестванията на 100% равнище на мощ ще бъдат извършени демонстрационни тествания при непрекъсната работа на енергоблока при номинално натоварване в продължение на 100 часа. След довеждане докрай на тестванията ще бъде осъществено авансово приемане на енергоблока, което ще сложи начало на двегодишния гаранционен интервал на употреба на Трети енергоблок на АЕЦ " Тянван ".

" Трети енергоблок е пуснат пет години след началото на строителството. Проектът за създаване и въвеждане в употреба на втори ред на Тянванската АЕЦ се осъществя чудесно съгласно финансовите, времевите и качествените индикатори. И това ни дава право да приказваме за начало на серийна реализация на плановете на " Росатом " и удостоверява водачеството на съветските технологии на международния пазар за строителство на АЕЦ. Първите два енергоблока на Тянванската АЕЦ, издигнати от нас в съдействие с китайските сътрудници, към този момент съумяха да потвърдят своята успеваемост и сигурност. Уверени сме, че и Трети и Четвърти енергоблок на централата също ще работят устойчиво и надеждно ", съобщи президентът на Групата компании ASE Валерий Лимаренко.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР