На 24 юни 2022 г. (петък) заедно със седмичния брой

...
На 24 юни 2022 г. (петък) заедно със седмичния брой
Коментари Харесай

Най-големите компании в Габрово и Велико Търново: силно Севлиево, храни и оръжие

На 24 юни 2022 година (петък) дружно със седмичния брой на " Капитал " ще бъде публикувано и специфичното издание от поредицата " Капитал Градове ", отдадено на областите Велико Търново и Габрово. На 30 юни 2022 година (четвъртък) ще се организира събитието Среща на бизнеса във Велико Търново и Габрово . Може да се регистрирате за наличие или гледане онлайн, където може да откриете програмата, тематиката и участниците.
Класацията на най-големите компании във Велико Търново и Габрово несъмнено може да вдъхне малко оптимизъм за българската промишленост. За разлика от класациите за областите Бургас и Варна, където преобладаваха търговия, земеделие и малко строителство, в Северна Централна България предприятията са много пъстри. В топ 100 най-големите компании по доходи за областите Габрово и Велико Търново се откриват разнородни производства - на оръжия, сладкарски произведения, опаковки, тоалетни чинии, радиатори и други Има редица непознати вложения, изключително в Севлиево, което изпъква като стопански център. За двете области най-значим е секторът на преработващата индустрия, където най-вече доходи имат надлежно подсекторите на храни и питиета, метали (тук влизат оръжията), химия, машини.

През първата година на пандемията стоте най-големи компании в двете области имат доходи 4.76 милиарда лева общо, като това е растеж по отношение на 2019 година, когато са били 4.6 милиарда лева
Севлиево в сърцето на стопанската система
Община Севлиево несъмнено се откроява като промишлен център както за област Габрово, по този начин и за целия район. Тя се отличава с 13.7 хиляди лв. добавена стойност на човек, до момента в който в регионалния център Габрово знакът доближава 8 хиляди лв. през 2020 година, акцентират в своя разбор за икономическите трендове от Института за пазарна стопанска система. Видно от таблицата, цели 14 от фирмите в топ 100 са в община Севлиево и 6 от 10-те най-големи компании за двете области Търново и Габрово са отново там.
Реклама
Начело на класацията е заводът за санитарна керамика и арматура " Идеал стандарт - Видима " в Севлиево, част от основаната в Белгия група Ideal Standart International (ISI). През 2020 година приходите на сдружението са над 401 млн. лева, което е спад с близо 11% по отношение на миналата година. През 2019 година обаче компанията е била на загуба, до момента в който през 2020 година излиза на 2.7 млн. лева облага. Българската " Идеал стандарт - Видима " е измежду най-големите компании в бранша на машините и оборудването в страната със своите над 3100 чиновници. През последните години компанията влага над 62 млн. лева в възобновяване на завода. Компанията е била основана преди 30 години като взаимно сдружение сред " Видима " и American Standard. През 2007 година American Standard продаде бизнеса си със санитарна керамика и арматура на Bain Capital и беше основана компанията ISI. През 2014 година в нея влезе още един огромен вложител - Anchorage Capital, който през 2018 година изкупи каузи на Bain дружно със CVC Credit Partners. Самата група има индустриални предприятия в 7 страни.

Втората компания в класацията е земеделската " Балджиеви - 91 " с доходи над 321 млн. лева и облага 9.9 млн. лева Компанията е благосъстоятелност на Драгомир и Маша Балджиеви и е част от " Балеа груп " - консорциум, включващ девет компании, измежду които " Панацея ", " Хелиос М ", " Балеа " и други Компанията предлага доставка на семена и пестициди, торове и петролни артикули, а групата създава и лично зърно. " В целите на холдинга влиза и изкупуването и търговията със селскостопанска продукция на територията на България, Европейския съюз и други страни, разрастващи селско стопанство ", се показва в техния уебсайт.

На трето място е " Хамбергер България ", цех за произвеждане на седалки за тоалетни. Компанията е част от основаната през 1866 година от немската фамилия Хамбергер едноименна група Hamberger Industriewerke.

Във втората половина на топ 10 попада и " Хитачи Енерджи България " (6) със остаряло име " АББ Пауър Гридс България ". През 2021 година производителят на артикули за високо напрежение в Севлиево смени притежателя си, което проличава от името. Японската корпорация закупи севлиевския цех, откакто завърши договорката с ABB за поделението " Енергийни мрежи " на шведско-швейцарската група, което включва и българската фабрика. В новото смесено дружество Hitachi ABB Power Grids японската компания придобива 80.1%, като целият бизнес се прави оценка на 11 милиарда $. АВВ има алтернатива да излезе от присъединяване си след три години. През 2020 година " Хитачи Енерджи България " бележи 4.5 пъти растеж в приходите, които доближават съвсем 108 млн. лева и 4 млн. лева облага.
Автор: Капитал Реклама Нещо вкусно, нещо сладко
Хранително-вкусовата индустрия е мощно застъпена в района. От една страна, е групата на " Захарни фабрики ". На 17-о място попада едноименното сдружение, което е обществено, седалището му се намира в Горна Оряховица и е основано в началото тъкмо преди век, през 1912 година. В компанията влизат предприятия за произвеждане на захар, на захарни произведения, на етилов алкохол и високопротеинов фураж, печатница, личен Топлоелектрическа централа, цех за ремонтно-механични услуги, комерсиално сдружение. През 2020 година компанията има над 68 лн. лева доходи, а облагата се подвига доста - от 445 хиляди лева на над 5 млн. лева Основни акционери в приватизирания преди 20 години цех са старозагорската " ГУ - Фарадей " на Георги Узунов и " Ритъм-4-ТБ " на семейство Таня и Руси Даневи. Двете старозагорски групи са финансирали при приватизацията РМД-то " Захар инвест ". Сред познатите марки на " Захарни фабрики " са " Лукчета ", " Сладея " и локумите " Сладки времена ". На 10-о място е компанията, която се занимава с търговия - " Захарни фабрики трейд ". Групата на " Захарни фабрики " има и компанията " Захар " (29) с над 50 млн. лева оборот, като от името се схваща напълно ясно какво тъкмо създава.

Други сладкарски компании в класацията са " Престиж - 96 " (19), " Ден и нощ " (53), познати с вафла " Боровец " " Сладоледена фабрика " (65, за която ).
На трето място е " Хамбергер България ", цех за произвеждане на седалки за тоалетни, част от основаната през 1866 година едноименна немска група група Hamberger Industriewerke Фотограф: Надежда Чипева
Компанията " Бон " пък създава храни за птици и се занимава с експорт за 20 страни. Дружеството е основано в Павликени и през 2020 година доближава съвсем 60 млн. лева доходи. Собственикът на компанията е Калин Вълчев

На 25-о място в класацията е производителят на олио " Кехлибар ", който пък е част от " Агрия груп холдинг ", който развива главно търговия със зърно и зърнени артикули. " Кехлибар " стана част от групата през 2016 година Приходите на компанията са нарастнали с 93% до 59 млн. лева, облагата също се е повишила до 5.1 млн. лева
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Енергетика 3 Енергетика Реклама
В топ 100 на най- огромните компании за област Търново и Габрово има и редица производители на месо. " Мултимес груп " (26), основана в Лясковец, е най-голямата компания в този отрасъл. Месопреработвателното дружество е благосъстоятелност на Георги Дочев. От уеб страницата на компанията излиза наяве, че работят с огромни вериги като " Фантастико ", заведенията за хранене " Хепи ", " Кенар ". През 2020 година обаче приходите на компанията леко са се намалили, само че пък облагата пораства страхливо.

Георги Дочев е притежател и на транспортната комерсиална компания С И Д (46), която има над 34 млн. лева доходи.

На надлежно 56-о и 57-о място са " Елит мес Минев - Родопа В.Т. " и " Месокомбинат - Свищов ". Приходите и на двете компании порастват, като и двете създават салами и месни деликатеси, само че втората се занимава и с други месни артикули.
Базираната в Севлиево " АББ Пауър Гридс България " към този момент се споделя " Хитачи Енерджи България ", откакто през 2021 година смени притежателя си Фотограф: Надежда Чипева
В стотицата има и два производителя на ядки - " Керпи " (97) и " Ядки Детелина " (88), чиито доходи спадат леко.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
В района, по-конкретно в село Велковци в Габровска област, се намира и производителят на млечни артикули " Елви " (49), чиято известна комерсиална марка е " Боженци ". Компанията е благосъстоятелност на Веселин Кръстев и Илиан Дянков и има доходи над 32 млн. лева за 2020 година
Лясковец на фронтовата линия
Производствата на оръжия се оказва основно за община Лясковец в област Велико Търново. Най-голямата компания в общината и въобще за област Велико Търново е " Аркус " (5), чийто мажоритарен притежател е Дочо Караиванов. През 2020 година приходите се усилват и стигат съвсем 149 млн. лева, а облагата е 4 млн. лева Фирмата има и частното учебно заведение във Велико Търново Американски лицей " Аркус ".

Друга компания в този отрасъл и от района е " Армако индъстрис ", която, наподобява, е обвързвана с " Аркус ". Като автентичен притежател в Търговския указател е посочена дъщерята на Дочо Караиванов - Цвета Караиванова, а " Армако индъстрис " регистрира покупко-продажбите с " Аркус " като покупко-продажби със свързани лица. Според представители на промишлеността част от новите поръчки и вложения на " Аркус " се пренасочват точно към " Армако индъстрис ". Техният цех край Лясковец е издигнат в края на 2017 година, като съгласно информация в локални медии инвестицията е била 10 млн. лева " Армако " е притежател на ски зоната " Картала ", която се намира в местността Бодрост край Благоевград, от началото на 2019 година Сделката е подписана в първите дни на новата година, като продавач е Българско-американската кредитна банка (БАКБ). Между 2019 и 2020 година приходите на компанията се усилват от 17 млн. лева до близо 38 млн. лева

Иначе в стотицата има едно сдружение от област Габрово, чиято активност също е обвързвана с оръжия - " Габинвест " (94). Българският производител на съставни елементи за ловни и въздушни оръжия и прецизни спортни револвери в премиум сегмента е дъщерно сдружение на немската компания L&O Hunting Group GmbH.
Габровската ИТ компания " Стемо " (22) е измежду дребното огромни компании от този отрасъл на районно равнище Фотограф: Надежда Чипева
Оръжията попадат в бранш " Метали ", като в тази по-широка категория има още четири сдружения. Най- огромното дружество е " Цератицит " (36), като през 2020 година приходите на компанията спаднаха с 19%, а облагата се сви от 13 млн. лева на 7 млн. лева През лятото на 2021 година австрийският притежател на производителя на металорежещи принадлежности разгласи, че ще влага 20 млн. евро (40 млн. лева.) в завода си в Габрово през идващите няколко години, като средствата ще се употребяват за в допълнение съоръжение, построяването на логистичен център и нова индустриална постройка. През 2023 година ще стартира строителството на тази постройка, като за момента към момента не е решено дали тя ще бъде ситуирана на съществуващата площадка, или на ново място в границите на индустриалната зона на Габрово.

В община Стражица се намира пък " Корадо - България " (38), чиито доходи падат леко, само че пък облагата се задържа. Производителят на стоманени радиатори е част от чешката група Korado. Другите две компании от бранша на метали са заводът за прецизни металообработващи принадлежности " ВСК Кентавър - Институт по зоология Динамика " (85) в Дряново и " МГ Аноди Интернешънъл " (92), производител на аноди от магнезиева сплав в Севлиево.
Скоростно порастване
Най-растящите компании в топ 100 на Габрово и Велико Търново са от бранша на превоза - куриерските " Транспрес Грийн " (27) и " Транспрес Деливъри " (55). Техните доходи са пораснали надлежно 63 и 143 пъти, като и двете сдружения са били с оборот под 1 млн. лева И двете компании са от голямата логистична група " Транспрес България " от 2020 година и се ръководят от Веселин Стоянов, който е бил техен едноличен притежател допреди две години. Ръстът в приходите може би се дължи на това, че по- огромна част от активността на другояче огромната компания майка минава през тези дъщерни сдружения.
Автор: Капитал
Превземки на облага

Не на последно място, в стотицата има две компании, чиито истории са свързани с видна фигура от Движение за права и свободи в Търновския район - Камен Костадинов. Едната е компанията " Хигиенно-медицинска промишленост " (61), която, както проличава от името, има настояща за пандемията активност - произвеждане на дезинфектанти. От 8 млн. лева приходите на компанията скачат на 24.5 млн. лева през 2020 година Ръстът при облагата е по-впечатляващ - от 843 хиляди лева на 5.7 млн. лева И в случай че този триумф е естествен поради предмета на активност в подтекста на коронавирус рецесията, историята зад компанията е малко по-противоречива. В края на 2020 година " Капитал " описа по какъв начин създателят на предприятието Евгени Костадинов в един миг е притиснат от кръгове, близки до политика от Движение за права и свободи Камен Костадинов, и след това част от акциите в компанията са добити от Виктор Азманов, а в друга компания - " ХМИ трейд ", влиза брачната половинка на Камен Костадинов. През май 2022 година Евгени Костадинов още веднъж остава единствен притежател на компанията. Дали това е обвързвано с към този момент отминалата потребност от дезинфектанти може единствено да се гадае.

Другото сдружение, за което още веднъж се твърди, че е в орбитата на Движение за права и свободи в Търново, е строителната " Билдинг комфорт " (74). Неговите доходи порастват от 8.7 млн. лева на над 21 млн. лева през 2020 година, а облагата доближава 504 хиляди лева Собственикът на компанията е Борислав Атанасов, който за малко през 2010 година е бил шеф на сдружението " Бест сити пропърти ", чийто притежател - панамската офшорна компания " Юропиън трейд сървисис партнърс корпорейшън ", го препродава на компанията " Геб проджектс ". Тя е благосъстоятелност на Венета Костадинова, брачна половинка на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Камен Костадинов. През април 2019 година компанията завоюва публичната поръчка на общината за построяването на нов корпус на болничното заведение " Д-р Иван Черкезов " за близо 6.5 млн. лева без Данък добавена стойност. Същата компания е ремонтирала детски градини и учебни заведения във Велико Търново за 1.7 млн. лева без Данък добавена стойност.

" Билдинг комфорт " взе участие и в осъществяването на поръчка за ремонт на рибарското пристанище в Поморие. В началото на 2022 година полицията иззе документите от общината, като по данни на БНР повода е формираното в Окръжната прокуратура в Бургас досъдебно произвеждане по сигнал за злоупотреби при реконструкцията на пристанището от втория стадий на плана. Засега няма информация до каква степен е стигнала инспекцията.
Свързани публикации Топ 100 на фирмите в Габрово и Велико Търново: Шарената картина на индустриалния напредък 16 ноември 2020, 16:11 IT секторът и туризмът - новите бизнес благоприятни условия на Велико Търново и Габрово 31 октомври 2020, 10:20 Централното културно събуждане 23 октомври 2020, 16:39 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР