На 23 декември 2021 г. в дома си в Швеция

...
На 23 декември 2021 г. в дома си в Швеция
Коментари Харесай

Почина уважаваният български контрабасист Енчо Радуканов

На 23 декември 2021 година в дома си в Швеция е умрял Енчо Радуканов - един от най-уважаваните български контрабасисти с интернационална кариера. Това заяви брачната половинка му Иванка Радуканова.  Погребението ще се състои на 21 януари 2022 година в стеснен фамилен кръг.

е роден през 1946 година във Велико Търново. Първите му стъпки в музиката са с цигулка, само че по време на образованието си в Средното музикално учебно заведение " Добри Христов " във Варна минава на контрабас. През 1964 година му е присъдена първа премия на Националното съревнование за деца и юноши, а по-късно на варненска сцена той изнася първия си независим концерт. Завършва Българската държавна консерватория в класа по контрабас на проф. Тошо Тошев. Междувременно премиите му от наши и непознати състезания се множат. Повече от 80 са концертните му изяви с пиано и като солист на оркестри.

През 1981 година Енчо Радуканов отпътува за Швеция и работи като лидер на контрабасовата група в Симфоничния оркестър на Шведското радио, където остава до пенсионирането си през 2012 година Междувременно не стопира солистичната и звукозаписната му активност - издадени са и по този метод в завещание високоцененият български контрабасист оставя парченце от себе си, вградена в музика. 

Поклон пред паметта му!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР