„На 1 ноември по традиция честваме Деня на народните будители,

...
„На 1 ноември по традиция честваме Деня на народните будители,
Коментари Харесай

Милена Дамянова към БСП: Прочетете Визия за България, за да не заблуждавате избирателите си

„ На 1 ноември по традиция честваме Деня на националните будители, обръщаме се към предишното и славим героите му, вглеждаме се в сегашното и благодарим на тези, които са нашите модерни будители; надяваме се на бъдещето, че ще ни донесе още повече герои.

Преди да продължа, ще ми позволите да отворя една дребна скоба и тя за някои няма да наподобява празнична, само че е част от политическия ни делник “, съобщи в декларация Милена Дамянова, народен представител от ГЕРБ.

„ Уважаеми сътрудници от Българска социалистическа партия, доста апелирам всеки от Вас, който не е прочел частта за образованието във „ Визия за България “, да го направи, да осмисли и да ревизира написаното, с цел да не се постанова да вкарва в подвеждане личните си гласоподаватели. И апелирам, нямам поради фрази от рода, че образованието би трябвало да е държавен приоритет, тъй като съм уверена, че всеки в тази зала, въпреки и от обща просвета, знае, че то е народен приоритет и по тази тематика в никакъв случай не е имало спор в Народното събрание. Дори и не имам предвид текста, че би трябвало да има обезпечени места и наложително ранно включване на ромските деца в детска градина или в детски дневен център. Няма да разясня дали текстът е дискриминационен, единствено не виждам по какъв начин държавният приоритет се отнася повече за едни деца, а за други не е подобен приоритет. Предлагате разпределяне на обувки, храна и движимости на учениците, с цел да вървят на учебно заведение. Този метод от 90-те години сподели, че не работи! Казвам го, в случай че не сте го разбрали или в случай че не си го спомняте. За да бъдат децата в учебно заведение, са нужни поредност от ограничения, които към този момент се извършват от учителите, от шефовете, от районните ръководства на образованието. Ако някой желае да разбере какви са, на драго сърце ще му опиша за практиките в положителните учебни заведения в страната и какво се прави от институциите тези практики да станат общ модел, какъв брой старания, време и самообладание се изисква за това.

Колеги от Българска социалистическа партия, с цел да не записвате остарели фрази в стратегии, които имат претенцията да бъдат визионерски, като ходите при народа, чуйте какво Ви споделя, събирайте точни данни, правете справедливи разбори, имайте памет за предишното. Нима забравихте, че дружно с Вас записахме в Закона за предучилищното и учебното обучение, че образованието е народен приоритет?! Затова не пробутвайте на обществото кухи фрази като нови образователни стратегии, един учебник, обезпечаване на осведомителни и информационни технологии и несъмнено, че учителската заплата би трябвало да се усили. Проверете какво е направено и в случай че е належащо, предложете същински стъпки към по-добро.

Ще кажете: какво направи ГЕРБ?

Никога направеното за образованието на децата ни няма да наподобява задоволително! Но не забравяйте, че ние казахме стига на неграмотността, на остарелите способи на преподаване, на учебно заведение, което работи за себе си, а не за пазара на труда и за децата. Припомням, че в този момент на пазара на труда са тези младежи, за които в предишното не доближи политическа воля за промени в системата. Няма да подсещам за измененията, които ГЕРБ направихме досега и в осъществяване на нашата стратегия, обръщам внимание единствено на следните 4 решения, които са заложени в новия бюджет:

Стартовата заплата на заплата на учителите се усилва от 760 на 920 лв., а междинната за първи път от десетилетия надвишава междинната за страната.

За първи път се заделят 25 млн. лева за финансиране на занимания по ползи на близо 700 000 възпитаници. Чрез тях ще се предизвикват учениците да развиват компетентности в региона на математиката, информатиката, естествените науки, технологиите, обществената и гражданската подготвеност, ще се подкрепи кариерното им насочване.

Повече средства, общо 30 млн. лева, са заделени за работа с деца и възпитаници от уязвими групи.

1,6 млн. лева ще бъдат отпуснати за стипендии на учениците от професионалните учебни заведения и паралелки с дуална форма на образование, за тези в предпазените от страната специалности и такива с предстоящ дефицит на пазара на труда.

А, да, и към този момент сътворяваме отворен учебен облак с безвъзмездни електронни уроци. И това единствено в областта на междинното обучение. Но затварям скобата, която апелирам да ме извините, стана по-дълга, с цел да Ви напомня какво написа Захари Стоянов на 22 януари 1884 година:

„ Достатъчно ще да бъде да ви припомня единствено имената на Левски, Бенковски, Кочо Честименски, братя Жекови, бай Иван Арабаджията, Иван Ворчо и прочие, всичките хора еснафлии и служащи. Тия и никой други умиха лицето на България и опазиха нашата опозорена слава; тия направиха да пригърми името българин по четиритех края на света; тия стъпиха пренебрежително на всичко свое частно, гордо и неустрашимо издигнаха глава.... “

И продължава: „ Учените хора точно са отървали човечеството от клещите на тиранина; само че за огромна жал, че ние нямаме още такива учени. Занапред е господ…”

И през днешния ден, през 2018 година знаем, че Господ е добър към нас…, тъй като имената на будителите са доста и се множат всеки ден. Това са учителите, които носят у себе си възрожденски жар и с отдаденост ежедневно работят за образованието на нашите деца; родителите, които разсънват интереса към книгата още в ранните детски години; преподавателите в университетите, читалищните и библиотечните деятели, създателите, хората на словото и на духовността… Всяко време отхвърля престижите си и се оплаква, че няма такива, само че истината е, че те са тук и със своите дребни каузи вършат огромни промени – от децата, които връщат изгубеното, до огромните, които избавят човешки животи и с дребни каузи чертаят нови пътища.

Ще си разреша да изтъквам още един популярен разум на нашето време, Ред Бредбъри, който споделя в „ 451 градуса по Фаренхайт”: „ Днес всеки знае, прекомерно е убеден, че с него нищо няма да се случи. Другите умират, само че аз оставам! Няма никакви последици, никаква отговорност. Бедата е там, че има!”

Денят на националните будители е Ден, в който би трябвало да помним, че България е над всичко и всеки носи отговорност към нея! “, приключи декларацията си Дамянова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР