Н орвегия е страната, която всички еколози и привърженици на

...
Н орвегия е страната, която всички еколози и привърженици на
Коментари Харесай

След около половин година Норвегия приключва с конвенционалните автомобили

Н орвегия е страната, която всички еколози и последователи на цялостната електрификация на автопарка сочат за образец. Това е страната, която първа ще забрани продажбата на нови бензинови и дизелови коли през 2025 година Но продажбите на хибриди и електрически автомобили в Норвегия са такива, че прогнозите Норвежката автомобилна федерация (NAF) споделят, че до април 2022 година в северната страна към този момент ще се продават единствено хибриди и е-коли!

Това не значи, че колите с ДВГ ще „ умрат” още през пролетта, защото пикапите или суперспортните коли не оферират плъг-ин хибридно или напълно електрическо задвижване. Но регистрациите на задвижвани от ДВГ коли ще са толкоз ниски през 2025 година, че формалната възбрана на процедура ще е непотребна.

Поглеждайки към продажбите на нови коли през август 2021 година в Норвегия, напълно електрическите модели съставляват цели 72% от общите продажби, а на плъг-ин хибридите се падат 20,4%. Заедно това прави впечатляващите 92,4%, което оставя мижавите 4,6% за бензинови и 3,2% за дизелови коли.

През август в Европа са продадени 151 737 електрически и плъг-ин хибрида, което съставлява 21% от общите продажби. Така за пръв път този вид задвижване изпреварва продажбите на дизелови модели (141 635) с 1%.

Сред 50-те най-продавани коли в Норвегия от януари до август 2021 година цели 30 модела са електрически, 14 са плъг-ин хибридни, 3 са цялостните хибриди и 3 са дизелите. Най-продаваният модел в страната е Tesla Model 3, плъг-ин хибридът Toyota RAV4 Prime заема втората позиция (до №15 следват единствено електромобили), а на 16-а позиция се подрежда първият хибрид Toyota Corolla Hybrid. Първият неелектрифициран модел е дизелов VW Tiguan на позиция №38.

Говорителят на NAF декларира пред Motor.no, че до „ 20 години по пътищата на Норвегия няма да останат съвсем никакви бензинови или дизелови коли.”

Защо в Норвегия ставаме очевидци на този феномен? Причините са доста, само че без да задълбаваме в сериозното понижение на налозите и великодушните дотации, норвежците даже могат да употребяват безвъзмездни паркоместа и да не заплащат пътни такси за избран интервал от време, в случай че имат електрически автомобил. Да не приказваме, че инфраструктурата от зарядни станции е доста по-развита по отношение на други европейски страни.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от и.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в.

ло



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР