МВР внесе в прокуратурата прoекти за постановления, с които към

...
МВР внесе в прокуратурата прoекти за постановления, с които към
Коментари Харесай

МВР внесе в прокуратурата предложения за обвиняването на Борисов, Арнаудова и Горанов 

МВР внесе в прокуратурата прoекти за постановления, с които към наказателна отговорност да бъдат привлечени някогашният министър председател Бойко Борисов , ексговорителката му Севделина Арнаудова и някогашният финансов министър Владислав Горанов .

Това оповестиха от пресцентъра на вътрешното министерство в понеделник с уточнението, че предложенията за обвиняването на тримата се внасят за повторно, макар че прокуратурата отхвърля.

Борисов и съпартийците му бяха освободени в петък вечерта, откакто Софийската градска прокуратура (СГП) реши, че в предоставените ѝ от полицията материали няма задоволително доказателства, уличаващи ги в изнудване . Това следствие беше формирано в изискванията на необходимост от Министерство на вътрешните работи, след което Борисов, Арнаудова и Горанов бяха арестувани в четвъртък за 24 часа .

След приключването на първичният им период за задържане СГП отхвърли да им наложи 72-часов арест и разгласи, че проверяващите служители на реда даже не са дали на прокурорите планове на постановления, с които да бъдат повдигнати обвинявания на тримата.

“За следващ път ставаме очевидци на бойкот от страна на прокуратурата “, сподели на брифинг късно в петък министър председателят Кирил Петков .

Вътрешният министър Бойко Рашков пък разяснява, че “прокуратурата прави заключения за изхода на произвеждане, на което преди малко е сложено началото “ и добави, че в случай че то беше траяло съответно, щеше да даде опция за събиране на в допълнение доказателства.

В неделя той добави пред Нова телевизия, че откогато оглавява Министерство на вътрешните работи е схванал за “десетки, да не кажа стотици случаи, при които материалите в нормалните хипотези, когато се изпратят в прокуратурата, те просто потъват - изключително, когато материалите касаят някой прочут политически деятел на ГЕРБ ”.

Междувременно от прокуратурата дадоха отговор на държавното управление в събота, отхвърляйки отправените от Петков и Рашков изказвания. От СГП демонстрираха фотоси на формалните описи на постъпилите от полицията четири тома с материали по досъдебното произвеждане. Според изказванието на държавното обвиняване на никое място в материалите на Министерство на вътрешните работи не е имало планове за постановления за привличане на обвинен.

Малко по-късно последва отговор от министерството, в който се уточняваше, че в обявата на прокуратурата липсва придружителното писмо , с което постановленията са били публично изпратени.

В понеделник следва Софийският градски съд (СГС) да се произнесе по законността на осъществените в четвъртък претърсвания и изземвания от домовете на тримата арестувани. Адвокатът на Борисов Менко Менков пък разгласи, че ще апелира пред съда арестите на тримата.

“От Борисов нищо не е конфискувано. От дома на Арнаудова са конфискувани рекламни материали от последните предизборни акции с лика на Бойко Борисов, пропагандни – да гласоподават за него и за ГЕРБ, което има голямо значение за това досъдебно произвеждане, допускам. Тъй като е политически процесът, му изземват и рекламните материали, въпреки и за минали избори “, сподели Менко Менков в понеделник пред БНР.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР