МВР можело да спира или конфискува печатни или онлайн порнографски

...
МВР можело да спира или конфискува печатни или онлайн порнографски
Коментари Харесай

За МВР порното е свобода на словото и се спира само от съда, пишело го в Конституцията

МВР можело да стопира или конфискува печатни или онлайн нецензурен материали единствено след предписание на орган на правосъдната власт. Това излиза наяве от отговор на новия вътрешен министър Младен Маринов на въпрос, насочен от депутата от Българска социалистическа партия Пенчо Милков .
 Младен Маринов още не си е харесал основен секретар на Министерство на вътрешните работи  Цветанов и Сидеров желаят да се срещнат с президента, с цел да освободи Младен Маринов  Престъпността, която новият вътрешен министър самичък си завеща
Това е и първият подписан от новия министър писмен отговор на депутатски въпрос. 

Социалистът се интересува какви са подхванатите дейности от Министерство на вътрешните работи за попречване, откриване и недопускане на закононарушения по смисъла на член 159 от Наказателния кодекс , съгласно който: 

Който основава, излага, показва, излъчва, предлага, продава, дава чартърен или по различен метод популяризира нецензурен материал, се санкционира с отнемане от независимост до една година и санкция от хиляда до три хиляди лв..

Депутатът се интересува от това какви дейности ще предприеме Министерство на вътрешните работи за незабавното прекъсване на  " откритото и демонстративно рекламиране, лъчение и издание на материали ", които са разказани в Наказателен кодекс като неприемливи или несъвместими с публичния морал " чието наличие изобразява действително или симулирано блудствено деяние, съвкупление, полово съприкосновение, в това число содомия, мастурбация, полов садизъм или мазохизъм, както и сластно проявление на половите органи на разположение ".

От отговора на Министерство на вътрешните работи излиза наяве, че във връзка с онлайн порнографията управляващите са изключително дейни. В този смисъл се поддържал непрекъснат мониторинг на интернет пространството, за да се ограничи разпространяването на нецензурен материали с деца. Министерство на вътрешните работи работило интензивно и с Интерпол за дестилация и блокиране на интернет трафика в България от уеб сайтове, които съдържат полова употреба на деца. 

В битката с онлайн половата употреба Министерство на вътрешните работи подхваща поредност от действия, в това число и срещи, образования и семинари с възпитаници, родители и учители, а в интервала януари - август 2018 година в страната са регистрирани 45 закононарушения, като са формирани 39 досъдебни производства. Проведени са и 20 полицейски интервенции и над 250 предварителни проверки  по сигнали за разпространяване на детска порнография.

От Министерство на вътрешните работи обаче вършат безапелационното конкретизиране, че прекъсването на нецензурен материали става единствено след предписание от орган на правосъдна власт и това било записано в Конституцията .

Цитираният текст на член 40, алинея 2 от Конституцията гласи, че " Спирането и конфискацията на печатно издание или на различен притежател на информация се позволяват единствено въз основа на акт на правосъдната власт, когато се накърняват положителните нрави или се съдържат апели за насилствена смяна на конституционно открития ред, за осъществяване на закононарушение или за принуждение над личността. Ако в период от 24 часа не последва конфискация, прекъсването прекратява действието си ". 

Първата алинея на този текст се отнася до свободата на медиите и тяхната цялост .

Министерство на вътрешните работи е изрично в отговора си:

По отношение предприемането на дейности по прекратяване на откритото и демонстративно рекламиране, лъчение, издание на материали по смисъла на член 93, т. 28 от Наказателен кодекс, според наредбата на член 40, алинея 2 от Конституцията на Република България, прекъсването и конфискацията на печатно издание или на различен притежател на информация се позволяват единствено въз основа на акт на правосъдната власт.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР