Музикаутор иска всички военни оркестри да плащат авторски права на

...
Музикаутор иска всички военни оркестри да плащат авторски права на
Коментари Харесай

Музикаутор иска всички военни оркестри да плащат авторски права

" Музикаутор " желае всички военни оркестри да заплащат авторски права на музиката, която извършват на празници и празнувания. 

По думите на изпълнителния шеф на " Музикаутор " Иван Димитров в случай че приемем, че бюджетът на събитие е в порядъка на 5000 лева възнагражденията по творбите, които биха били изпълнени ще са 150 лева

Призивът на " Музикаутор " всичко да се заплаща, е до Министерството на защитата. 

“Когато Министерството на защитата, Националната гвардейска част, Изпълнителна организация " Военни клубове и военно-почивно дело " или друго юридическо лице на директно послушание на министъра на защитата са уредници на концерти, същите като независими юридически лица следва да сключат контракти за подчинение на права ", пишат от министерството.

“Химнът на българската войска " Велик е нашия боец " има композитор - Михаил Шикирджиев. Реално правата даже за това произведение ще бъдат погасени след няколко години, през 28-ма година, каза изпълнителният шеф на " Музикаутор ". 

Според закона авторските права важат до 70 години след гибелта на създателя, а парите отиват при неговите наследници.

Софийският духов оркестър е в същата обстановка.

“Изкуството си има цена. Не може по този начин. Както се заплаща един билет в спектакъл за прочут артист, по този начин би трябвало да се заплаща и когато се извършва авторска музика ", добави диригентът на Софийския духов оркестър Васил Делиев пред bTV.

“Представяте ли си българските бойци да маршируват под другояче чудесните американски, съветски, немски маршове ", сподели диригентът на строителните войски Доцо Вътков. 

Всеки път щом чуем марш, би трябвало да знаем, че и той имат създател, а в закона няма изключения кой може да го извършва.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР