“Музикант къща не храни. Едва ли има някой, който да

...
“Музикант къща не храни. Едва ли има някой, който да
Коментари Харесай

Храни ли музикант къща или защо е важно авторското право

“Музикант къща не храни ”. Едва ли има някой, който да не е чувал тази фраза, сякаш употребена единствено и само у нас.

В съвремието обаче тя има ново проявяване и то е във въпроса – съблюдава ли се авторското право у нас и какви са хоризонтите му за развиване? За страдание това е тематика, която рядко стои на дневен ред в обществото и съвсем не влиза в осведомителния поток.

С тематиката обаче са се заели момчетата от най-обичаната тайфа в актуалния БГ рок – JEREMY?, които ще бъдат посланици на просветителния план „ В час по интелектуална благосъстоятелност ”. В изявление за БГНЕС за потребната самодейност описват двама от музикантите – фронтменът на бандата Ерсин Мустафов и китаристът Ташо Колев.

„ През последните няколко години гледаме да се интересуваме повече от тематиката за авторското право и сродните му права. Това касае всеки един актьор в България. Доста дълго време тематиката е била неглижирана и подценявана, само че се оказва, че това е много сериозен въпрос, на който всички актьори би трябвало да извърнат внимание. Много е хубаво, че организациите, грижещи се груповото ръководство на авторски права започват сходна самодейност, тъй като тя е ориентирана към младото потомство. На тях занапред им следва да се сблъскват с този проблем “, споделя Ерсин.

В началния си стадий акцията на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) ще обхване учебните заведения по изкуствата към Министерство на културата в София. Първата си среща с бъдещите създатели на България JEREMY? ще създадат в Музикалното учебно заведение на 5 март, а на 26 март поп артистът Любо Киров, който също взе участие в акцията, ще показа за какво е значимо да сме в час с правата си пред възпитаниците на Училището по изящни изкуства.

„ Надявам се децата да получат информация, която ще им е нужна и потребна в бъдеще ”, счита Ерсин. Той чака срещите с младите създатели с голямо неспокойствие, тъй като му е извънредно забавно какво мислят те по тези въпроси.

За страдание момчетата от JEREMY? установяват и един много обезпокоителен факт – огромна част от професионалните музиканти у нас имат прекомерно малко познания по тематиката.

„ Идеята е да разкажем що е то интелектуална благосъстоятелност. Това е нещо, което генерираш с мозъка си. Защо е благосъстоятелност? Защо е поставена тази дума? Защото ти го притежаваш. Не единствено артистите, само че и всички хора би трябвало да знаят какво е това. Това е нашата задача – децата да схванат, че има интелектуална благосъстоятелност и тя един ден ще им носи дивиденти и то не малко. Това е едно огромно перо от приходите на артистите. Надявам се да успеем да го разкажем по най-възприемчивия за децата метод ”, добавя китаристът на групата Ташо.

С самодейността музикантите се пробват да покажат, че творчеството, без значение в коя област се демонстрира то, е сериозен и сложен развой. „ Едно парче, с цел да стане шлагер зад него сигурно стоят 50 души. Всеки един по веригата има присъединяване. Някои имат едни права, а други – други права ”, коментира той.

Основната цел на „ В час по интелектуална благосъстоятелност ” е да разсъни любознание към нова просвета на ползване на креативен артикули измежду младежите.

„ Авторското право е предпазено от закона, а не е прищявка на музикантите и артистите. Те не се пробват да вземат нещо, което не е тяхно или да ощетят някой. Напротив, законът е безапелационен и явен. Полагаемото би трябвало да доближава до актьора, с цел да може той да го реинвестира в своето творчество. Това се опитваме да създадем и ние като тайфа. Изисквайки да получаваме нашите авторски права, те няма да отидат за къщи, коли и вили, а просто ще влагаме в нова креативна продукция “, добавя шеговито Ерсин.

И двамата не имат вяра на фразата „ музикант къща не храни ”. В тази връзка даже имат обичана занимателна история за собствен приятел-китарист, който срещайки своя позната във входа на блока, провел с нея следния диалог: Как си, какво правиш? – попитала тя. Още изсвирвам – дал отговор той. А нещо работиш ли? – бил идващият неин въпрос.

За тях обаче това е чисто балкански и даже южняшки нрав. „ Естествено, че музикант може да храни къща. Това е като всяка друга специалност. Ако действаш вярно и вършиш нещата добре, няма метод да не се нахраниш от това. Важното е душата да се храни. Това е най-важното в музиката ”, безапелационни са двамата музиканти.

Освен за присъединяване в самодейността групата се готви и за нов концерт. Той ще бъде на 8 март в Sofia Live Club, а в него ще взе участие и именитият Кирил Маричков, с който JEREMY? неотдавна записа първата си ария на български език. Тя се възприема извънредно добре от публиката и към този момент шеста седмица оглавява едни от най-авторитетните музикални ранглисти. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР