Държавната компания Булгаргаз предлага природният газ да поскъпне с 8%

...
Държавната компания Булгаргаз предлага природният газ да поскъпне с 8%
Коментари Харесай

Булгаргаз предлага поскъпване на природния газ с 8% от юни

Държавната компания " Булгаргаз " предлага природният газ да нарастне с 8% от юни. В момента един мегаватчас коства близо 55 лв.. От компанията закъсняха с шест дни, с цел да създадат прогнозата си, защото не бяха завършили търговете им за доставка на синьо гориво през Турция.

Турската компания " Боташ " ще бъде снабдител на природен газ и през юни. Тя е спечелила търг като се е съгласила да направи отстъпка от 11,5 млн. лв.. Затова и " Булгаргаз " ще изискат за идващия месец по-малко повишаване на газа от плануваното в началото.

" То щеше да бъде с към 11%, това ще понижи цената с 3 процентни пункта ", сподели изп. шеф ан " Булгаргаз " Веселин Синабов.

Намаление на желаното 30 % нарастване за създавания от тях ток, ще създадат и от АЕЦ " Козлодуй " поради спестявания от разноски.

" В понеделник АЕЦ " Козлодуй " ще изтегли остарялото заявление и ще внесе ново заявление с усъвършенствани параметри. Искам да обърна внимание, че тези усъвършенствани разноски по никакъв метод няма да застрашат безаварийното и несъмнено действие на пети и шести блок на атомната ни централа ", изясни служебният енергиен министър Владимир Малинов.

С цел да бъде арестувана цената на тока за бита, министърът на енергетиката е договорил със служебния министър председател и с финансовия министър да бъде напълнен дефицита на средства във фонда за гарантиране на енергийната система. В момента той възлиза на над 432 млн. лв..

" Това също ще се случи в най-кратки периоди да компенсираме насъбрания в предишен интервал недостиг във фонд сигурност на електроенергийната система, увери енергийният министър.

След юли КЕВР ще реши дали ще има потребност от нова субсидия.

" Булгаргаз " ще изиска от  компенсация поради спрените доставки на съветски газ преди две години. Това разгласи служебният енергиен министър Владимир Малинов. Ако съветската компания не се съгласи, българското сдружение ще заведе иск в интернационален арбитраж.

България е дала период на " Газпром " износ да заплати непринудено желае от 400 млн. евро, в случай че не го направи ще се обърне към интернационалния арбитраж. Преди две години страната ни изпадна в доста неприятна обстановка след прекъсването на доставките на синьо гориво от Русия. България получаваше над 90% от синьото си гориво точно от " Газпром " и се наложи бързо да откри други източници.

Така се стигна до потреблението на гръцките, на първо място, газови терминали за полутечен газ, както и ускоряването на построяването на газовата връзка с Гърция, което ни разреши да получаваме контрактуваните над 1 милиарда кубични метра газ от Азербайджан. Известни количества от каспийския район влизаха в страната и по остарялата газова връзка при кулата, само че на по-неизгодна цена.

Сключен беше и контракта с " Боташ ", който в този момент страната ни се пробва да предоговаря поради високата му цена. Именно поради понесените загуби ще бъде заведен желае.

" Газпром износ " спря доставката на синьо гориво през април 2022 година. Две години по-късно след изработен разбор от " Булгаргаз " ще потърсят правата си.

" Новото управление на " Булгаргаз " е взело решение и ще претендира за претърпени вреди от преустановяване на доставката от " Газпром износ " за над 400 млн. евро ", изясни служебният енергиен министър Владимир Малинов.

Ако съветската компания не се съгласят да платят, тогава " Булгаргаз " ще заведе дело в интернационалния арбитраж в Париж. Насрещен иск от Москва към този момент няма, твърдят от българското сдружение.

" Нямаме избран иск от " Газпром " към " Булгаргаз ", сподели изп. шеф на българското сдружение Веселин Синабов.

От " Булгаргаз " са решили да минимизират загубите, които им носи все още договорът с турската държавна компания " Боташ ".

" С цел бързата реализация на този потенциал и понижаване на финансовите разноски на " Булгаргаз " за това нещо, разгласяваме два търга, които са за даване на услуга за регазификация за транспорт на полутечен газ от турски терминал до виртуална точка България ", сподели още Синабов.

Вторият търг планува България да преотстъпи отчасти правото за транспорт на газ през Турция, което има по контракта с " Боташ ".

" Продуктите са за даване на шестмесечна услуга за даване на артикул за шест месеца от 1 юли до края на годината ", изясни шефът на " Булгаргаз ".

България продължава и опитите за предоговаряне на контракта с " Боташ ". Той е за 13 години и планува " Булгаргаз " да заплати близо 2,2 милиарда $ за същия интервал. Договорът разрешава на България да получава полутечен природен газ на турски терминал като " Боташ " се ангажира да даде същите количества на българска граница.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР