Нов интерактивен сайт, достъпен и на български, показва как Съюзът

...
Нов интерактивен сайт, достъпен и на български, показва как Съюзът
Коментари Харесай

Какво прави ЕС за България: Регион по регион, милион по милион

Нов интерактивен уебсайт, наличен и на български, демонстрира по какъв начин Съюзът въздейства съответно върху живота на европейските жители
На нов уеб страница Европейският парламент демонстрира по какъв начин Европейски Съюз въздейства съответно върху живота на европейските жители. Целта: да се структурира потокът от информация в навечерието на евроизборите. Защото Брюксел е в действителност специфичен свят: зад стъклените фасади на Европейския парламент се изготвят наставления, разискват се регламенти, взимат се решения, а мнозина възприемат Европейски Съюз като комплицирана структура, която от време на време наподобява прекомерно далечна. Факт е обаче, че Европейският парламент е считан за един от най-прозрачните в света. Дневният ред, документите, формалната преписка - всичко е налично онлайн. Но защото не е елементарно да се ориентираш в голямото количество информация, в този момент, преди евроизборите, Европейският парламент излезе с нов уеб страница, чиято цел е прегледно да изясни на европейците по какъв начин Европейски Съюз въздейства съответно върху живота им - в всекидневието им и в техния район.

Сайтът се назовава " Какво прави Европа за мен " и се концентрира върху позитивните образци за това какво прави Европейски Съюз за своите жители. Корупция, администрация, корист с власт - такива тематики нямат място тук. Защото задачата на уеб страницата е друга - да подреди значимата за обособения човек информация. Да забележим по какъв начин е издигнат.

" В моя район "

В първата категория, озаглавена " В моя район ", уеб сайтът демонстрира интерактивна карта на Европа, където всеки може да прегледа информацията за неговата страна и неговия район. В рубриката " Проекти " е изредено какво е финансирал Европейски Съюз в съответния район. В София да вземем за пример тече план за създаване на електробусни линии, като общият бюджет възлиза на 90 млн. лева с 85% финансиране от Европейски Съюз. А в Пловдив Европейски Съюз е обезпечил 6 млн. лева за един от значимите обекти в културно-историческото завещание на града - " Източната врата на Филипопол ". И още десетки и десетки образци.

" В моя живот "

Втората категория е озаглавена " В моя живот " и има за цел да покаже какво прави Европейски Съюз, с цел да усъвършенства и улесни делничния живот. В тази категория място намират общо 16 тематики, като да вземем за пример " Моето обучение ", " Моите пари ", " Моето свободно време ", " Моето здраве ", а зад всяка една от тематиките се крият голям брой къси информации от най-различни области - от налози и безработица, през просвета и екология, до миграция и превоз.

" На фокус "

Последната категория, озаглавена " На фокус ", съставлява пакет от разнообразни публикации, чието наличие се простира от помощта за Украйна и качеството на храните до поощряване на младите и битка с бедността.

Целия уебсайт можете да разгледате (на български език), а изборите за Европейски парламент ще се проведат в България на 9 юни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР