Мустафа Карадайъ не е стъпвал на заседания в НС, откакто

...
Мустафа Карадайъ не е стъпвал на заседания в НС, откакто
Коментари Харесай

Извинете, че ме няма, работя като административен председател на ДПС

Мустафа Карадайъ не е стъпвал на съвещания в Народно събрание, откогато подаде оставка като лидер на партията, само че отсъствията му се извиняват

Мустафа Карадайъ изненадващо подаде оставка като ръководител на Движение за права и свободи на 7 ноември 2023 година На 8 ноември той бе отхвърлен и като ръководител на парламентарната група (ПГ). Мястото му като лидер на групата зае Делян Пеевски. Оттогава Карадайъ не е стъпвал в пленарната зала и не е взел участие в съвещания на парламентарни комисии.

На 16 ноември той бе отхвърлен и от парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и публичен ред. Тя бе единствената, на която бе член.

Същевременно името на Мустафа Карадайъ не попада в парламентарния указател на депутатите с неоправдани отсъствия. Т.е. неналичието му от Народното събрание (НС) е съответно извинявана от управлението на Народното събрание. Практиката в предходни Народни събрания бе процедурата по оправдаване на отсъствията да минава през ръководителя на съответната парламентарна група и ръководителя на Народно събрание.

Още на 15 декември отправихме запитване до пресцентъра на Движение за права и свободи какви са аргументите за отсъствието на Мустафа Карадайъ, както и оправдавано ли е това от ръководителя на ПГ и на Народно събрание. Към момента отговор от там няма.

Народните представители не получават „ надник “, в случай че отсъстват безпричинно от съвещания. Явно обаче не е подобен казусът с Мустафа Карадайъ и той, наподобява, продължава да получава заплатата си макар систематичното си неявяване.

Потърсихме господин Карадайъ за коментар, само че той отхвърли да приказва.

Единственото изявление, което даде след изгубването му от парламентарната сцена, бе пред Българска национална телевизия преди десетина дни.

След въпрос за какво не върви на работа в Народното събрание, той изясни, че не желал да е на политическия терен след подадената оставка като ръководител на Движение за права и свободи. От друга страна, той съвсем всеки ден бил в централата на партията.

„ Административният развой в партията не е спрял. Аз съм ръководител на Движение за права и свободи в оставка “, изясни Мустафа Карадайъ. „ Така че аз си правя работата “, добави той.

С други думи, Карадайъ продължава публично да е водач на Движение за права и свободи. Това се удостоверява и от Регистъра на политическите партии.

След присъединяване си в Българска национална телевизия Мустафа Карадайъ е бил пресрещнат от кореспонденти от други малките екрани, както демонстрираха новинарски репортажи тогава.

Ще резервира ли мястото си в пленарната зала като народен представител Карадайъ уточни, че ще взема решение след Националната конференция на партията през февруари, заяви тогава bTV.

T.e. ръководителят на Движение за права и свободи в оставка счита да продължава да е на същия режим най-малко до 24 февруари, за когато е планувана конференцията. Тогава би трябвало да бъде определен новият водач на Движение за права и свободи. Или по-скоро – новите водачи.

Припомняме, че към седмица след оставката на Карадайъ Делян Пеевски бе оповестил, че ще се кандидатира за лидерския пост и че партията ще има единствено един ръководител.

Месец и половина по-късно обстановката се промени значително. В самото начало на новата година почетният ръководител и максимален престиж в Движение за права и свободи Ахмед Доган направи послание към партийния актив.

„ Дълго време умишлено се самоизолирах и по тази причина имах потребност от повече време, с цел да осъзная станалото и ставащото в живото групово тяло на Движение за права и свободи. Движение за права и свободи е на път да се трансформира в корпоративна, платена, партийна организация “, предизвести Доган.

„ Предлагам на вашето внимание формула за намиране на решение за бъдещото развиване на Движение за права и свободи. Ключът за намиране на „ излаз " в тази обстановка е единствено в съпредседателството на господин Делян Пеевски и доцент доктор Джевдет Чакъров “, съобщи още Ахмед Доган. Изглежда, той бе видял заплаха в едноличното управление на партията от Пеевски.

Интервюто си Мустафа Карадайъ даде седмица по-късно. Той си разреши рецензии към партията в посока, че някои структури работели единствено против пари. Но и съобщи, че е в доста положителни връзки и с Доган, и с Пеевски.

До 24 февруари може да има в допълнение развиване на интригите по върховете на Движение за права и свободи. Дотогава Мустафа Карадайъ ще е фиктивен ръководител на партията и евентуално все по този начин номинален народен представител – с извинени отсъствия и на държавна заплата.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР