Мозъчносъдовите заболявания са основната причина за тежките поражения върху здравето

...
Мозъчносъдовите заболявания са основната причина за тежките поражения върху здравето
Коментари Харесай

Над 7000 българи умират на година от инсулти

Мозъчносъдовите болести са главната причина за тежките провали върху здравето и високата смъртност у нас и по света. Това демонстрират данните на Световната здравна организация. В България годишно към 82 398 са случаите на мозъчносъдови болести. От тях 35 311 са с мозъчен инсулт, а 7175 приключват с летален излаз. Хората, претърпели мозъчен инсулт, са с друга степен на неработоспособност, която при 10% от пациентите е тежко изразена и изисква спомагателни грижи и помощ от фамилията, околните и обществото. От претърпелите мозъчни инсулти 25-50% имат говорно-речеви нарушавания, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушавания остават трайни.

Инсултите са втората по периодичност причина за развиване на деменция, най-честата - за епилепсия в преклонна възраст и доста честа причина за меланхолия.

За международния ден за битка с инсулта - 29 октомври, тази година Световната инсултна организация избра мотото „ Инсултът се пробва да ни повали. Но ние се изправяме още веднъж “. Като обществено значимо заболяване в доста страни по света през октомври се организират огромни осведомителни акции и профилактични прегледи.

С проучвания на чиновниците на регион „ Западен “ в Пловдив пък започва националната стратегия, обвързвана с повишение на вниманието към сърдечносъдовите болести. През целия месец медици ще посетят детските градини и учебните заведения в региона, с цел да ревизират положението на работещите там. Инициативата се организира под наслов „ Каква е твоята причина да предотвратиш инсулта? ”. Организатори на акцията са Фондация „ Национална мрежа сърце за сърце “, Лайънс клуб Пловдив - Филипополис, община Пловдив, регион „ Западен “, взаимно с Асоциацията на студентите медици в България и Диагностично съвещателен център II - Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР