Москва отрече да има нещо общо с убийството на бившия

...
Москва отрече да има нещо общо с убийството на бившия
Коментари Харесай

Не е наша работа. Кремъл отрече да знае нещо за убийството с чук на дезертирал наемник от Вагнер

Москва отхвърли да има нещо общо с убийството на някогашния съветски пандизчия Евгений Нужин , вербуван като наемник в частната военна компания " Вагнер ", само че дезертирал на страната на Украйна.

Запитан за видеото, което демонстрира по какъв начин мъжът е, прессекретарят на съветския президент - Дмитрий Песков , сподели, че Кремъл не знае " до каква степен това е правилно ".

" Не е наша работа ", добави Песков, представен от Радио Свобода.

На 12 ноември един от каналите в Telegam, свързани с частната войска " Вагенер " на близкия до Владимир Путин Евгений Пригожн , беше оповестен запис, на който се вижда Нужин в мазе. Главата му е привързана с тиксо към тухлена стена. В един миг незнаен мъж идва и го удря с чук по главата. След това нанася втори удар. Не се демонстрира обаче тялото на Нужин по-късно.

Официално удостоверение, че Нужин е мъртъв няма.

Коментирайки видеото, самият Пригожин към този момент сподели, че очевидно Нужин се е „ срещнал с недоброжелателни, само че обективни хора “ и „ кучето е получило кучешка гибел “.

В понеделник членовете на Съвета по правата на индивида (СПЧ) при президента на Русия изпратиха искане до ръководителя на Следствения комитет Александър Бастрикин да ревизира видеото от изтезанието на Нужин.

" Нямаме закони, които да разрешават линчуване, каквото и да прави този човек. Дори и да е " изменник ", има съд и Наказателен кодекс, не живеем в Средновековието. Линчът и изтезанието са неразрешени. Всичко, което видяхме в това видео, е нарушаване на правните правила ”, сподели Ева Меркачева , член на СПЧ.

Все още не е доказано публично по какъв начин Евгений Нужин е попаднал в ръцете на бойците на " Вагнер ". Редица източници обаче оповестяват, че Украйна го е разменила за пленени украински военнослужещи, макар че по-рано управляващите дадоха обещание да не екстрадират руснаци, които непринудено се предадат и заявят предпочитание да се бият на страната на Украйна.

Бившият народен представител от Държавната дума Иля Пономарев , който е в Киев, сподели, че Нужин е бил разпитан от СБУ и не е минал тест с полиграф, след което е бил сменен. Потвърждение на тази информация обаче няма.

Преди да бъде погубен, самият Нужин споделя във видеото, че незнайни са го отвлекли, до момента в който се е разхождал по улицата в Киев. След това се събудил в мазето. Украинските управляващи не разясниха това по никакъв метод.

" Вагнер " продължава да бъде импровизирано въоръжено поделение, което не попада в състава на военните ведомства и в регистъра на юридическите лица. Години наред Москва и Пригожин отричаха за него и да имат нещо общо. След като Русия стартира да губи позиции на фронта в Украйна обаче, персонално Пригожин призна за съществуването му и че взе участие интензивно в бойните дейности.

Наскоро предприемачът даже откри нова постройка в родния си Санкт Петербург, която беше показана като " Вагнер център ".

Като създател и един от главните спонсори на частната военна войска даже стартира персонално да вербува съветски пандизчии с заричане за прошка, в случай че най-малко 6 месеца се бият на фронта. От изтекло видео стана ясно, че той им е отправил опасност, че нямат право да се отдръпват и да се предават, другояче ще бъдат екзекутирани.

Смъртта на Нужин удостоверява, че това е процедура. Освен това има информация, че убийството със смазване на главата с чук е процедура във " Вагнер " още от времето, в което нейните наемници участваха във войната в Сирия.

Според разнообразни източници от 10 000 до 20 000 пандизчии са били вербувани във " Вагнер ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР