Молдова ще направи всичко възможно Тараклийският университет Григорий Цамблак да

...
Молдова ще направи всичко възможно Тараклийският университет Григорий Цамблак да
Коментари Харесай

Тараклийският университет в Молдова става филиал на Русенския университет

Молдова ще направи всичко допустимо Тараклийският университет " Григорий Цамблак " да се трансформира във филиал на Русенския университет " Ангел Кънчев " . Това е станало ясно на срещата на президента Румен Радев с молдовския му сътрудник Игор Додон в Ню Йорк.

Предвижда се преди плануваното за 2020 година посещаване на българския държавен глава в Молдова наша делегация да посети образователното заведение, с цел да бъдат конкретизирани детайлностите към трансформацията.

На срещата Радев получи увещание от Додон, че териториално-административната промяна, подхваната от Молдова, няма да засегне статута на Тараклийския регион, който е обитаем с етнически българи.

По време на срещата двамата президенти акцентираха позитивния принос върху двустранното съдействие на огромната историческа българска диаспора в Молдова, която е изцяло интегрирана. По думите на президента Радев запазването на сегашния статут на Тараклия, където живеят 63 000 етническите българи , е жизненоважно за съхраняването на националната, културна и езиковата им еднаквост.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР