Многонационална железопътна и пристанищна сделка, свързваща Близкия изток и Южна

...
Многонационална железопътна и пристанищна сделка, свързваща Близкия изток и Южна
Коментари Харесай

Железопътна и пристанищна сделка обявяват САЩ, Индия, Саудитска Арабия и ЕС

Многонационална железопътна и пристанищна договорка, свързваща Близкия изток и Южна Азия, ще бъде оповестена в събота в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи. Това разгласи формален представител на Белия дом пред публицисти на годишната среща на върха на блока в Ню Делхи.

Сделката ще бъде от изгода за страните с ниски и междинни приходи в района и ще разреши на Близкия изток да играе сериозна роля в световната търговия, изясни Джон Файнър, заместник-съветник по националната сигурност на Съединени американски щати, представен от " Ройтерс ".

Пактът има за цел да свърже страните от Близкия изток посредством железопътна линия и да ги свърже с Индия посредством пристанище, подпомагайки потока на сила и търговия от Персийския залив към Европа, като редуцира времето за доставка, разноските и потреблението на гориво.

Меморандум за съгласие за договорката ще бъде подписан от Европейския съюз, Индия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Съединените щати и други сътрудници от Г-20, сподели Файнър.

" Смятаме, че свързването на тези основни райони е голяма опция ", добави той. Все още не е ясна цената на договорката.

Пактът идва в сериозен миг, когато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се пробва да противодейства на натиска на Китай за световната инфраструктура на " Един пояс, веднъж ", като показва Вашингтон като различен сътрудник и вложител за разрастващите се страни в групата на Г-20.

Този ход идва на фона на напъните на Съединени американски щати за по-широко дипломатическо съглашение в Близкия изток, което би предиздвикало Саудитска Арабия да признае Израел.

От позиция на Съединени американски щати, договорката оказва помощ за " понижаване на температурата в целия район " и " разглеждане на спор там, където го виждаме ", добави Джон Файнър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР