Много германски компании смятат, че коронавирусната криза заплашва тяхното съществуване.

...
Много германски компании смятат, че коронавирусната криза заплашва тяхното съществуване.
Коментари Харесай

Ifo: 29% от немските фирми ще оцелеят най-много 3 месеца, ако останат рестрикциите

Много немски компании считат, че коронавирусната рецесия заплашва тяхното битие. Това демонстрират резултати от априлско бизнес изследване на водещия немски стопански институт Ifo.

Цели 29,2% от интервюираните компании декларират, че биха могли да оцелеят три или по-малко месеца, в случай че рестриктивните мерки, свързани с коронавирусната пандемия, останат в действие за по-дълъг интервал. Малко над половината (52,7%) могат да устоят шест или по-малко месеца, демонстрират резултатите от това изследване.

" Това са тревожни данни, които сочат за идна вълна от фирмени банкрути ", разяснява ръководителят на изследването на Ifo Клаус Волрабе.

Ситуацията през април е изключително сериозна за търговията на дребно, като 44,9% от фирмите в този бранш допускат, че могат да устоят най-много три месеца, а общо 63,2% от търговците на дребно показват, че биха оживели за най-много шест месеца.

Сред доставчиците на услуги 31,3% показват, че могат да преустановят активността си през идващите три месеца, а общо 56% от интервюираните компании в тази сфера могат да подадат заявки за банкрут най-късно до шест месеца.

Според последната анкета на Ifo немската индустрия наподобява малко по-стабилна, като 24,8% от интервюираните промишлени компании имат сили да оцелеят единствено за не повече от три месеца, до момента в който общо 48% от индустриалните компании ще бъдат принудени да излязат от бизнеса след шест или по-малко месеца.

В най-хубава форма при настоящите карантинни условия и строги ограничаващи ограничения наподобява строителството, като 20,4% от фирмите в бранша могат да устоят в продължение на три или по-малко месеца, а общо 45,4% показват, че биха банкрутирали най-късно до половина година.

Всички тези отрицателни настройки евентуално обгръщат най-много дребните и междинните предприятия, а не многонационалните корпоративни компании.

Единствената утешителна вест за тях е, че през идващите няколко седмици ще стартира постепенно облекчение на строгите ограничаващи ограничения. Това обаче не значи бързо възобновяване на търсенето и потреблението, което евентуално ще продължи да има негативно влияние върху тяхната доходност и в бъдеще.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР