Младежка безработица от 16%, рязък скок в цените на основни

...
Младежка безработица от 16%, рязък скок в цените на основни
Коментари Харесай

Причините за вълната от протести в Иран е икономическа, според анализатори

Младежка безработица от 16%, внезапен скок в цените на съществени хранителни артикули - елементарните иранци не усещат усъвършенстване в икономическото положение въпреки, че към този момент минаха 2 години след нуклеарната договорка. Причините за вълната от митинги в Иран е икономическа, само че в основата им стои консервативни духовници, счита иранистът Георги Хъшев.

 Георги Хъшев - иранист: С цел да внесат обществено неодобрение против ръководството на реформатора Хасан Роухани, само че след това това ескалира много бързо и излезе отвън техния надзор.
Аналогиите с протестната вълна от 2009-та е неизбежна, само че Георги Хъшев вижда и редица разлики - преди всичко в мащаба. През 2009-та милиони излизат на улицата, тъй като считат, че избора на тогавашния президент Махмуд Ахмадинеджад е манипулиран.
Георги Хъшев - иранист: 2009-та имаше ясно изразено водачество на митингите, желанията ползите на жителите бяха канабизирани от представителите на реформаторските политически кръгове като МЕХДИК Еруби и МИР ХУСЕЙН мосави, до момента в който през днешния ден няма ясно изразени водачи.
И въпреки западната преса да прави прогнози за нов Тахрир в Иран, индикации за сходна гражданска война няма.
Георги Хъшев - иранист: Никоя политическа секта действително не взима страна в митингите, както реформаторските кръгове отпред с хасан Роухани стоят безучастно наблюдавайки какъв ще бъде резултатът, по този начин и консервативните кръгове не вземат по-активно присъединяване, което да повлия на ръководството на страната.
Вариантите за развиване са два, счита Хъшев - или митингите ще затихнат от единствено себе си, или ще има груба интервенция от страна на иранските сили за сигурност. При всички случаи идващите дни ще бъдат решаващи и може да има непредвидени обрати, които сигурно ще раздрусат така и така нестабилната конюнктура в района.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР