Мистерията около бунта срещу властта на Владимир Путин се засили,

...
Мистерията около бунта срещу властта на Владимир Путин се засили,
Коментари Харесай

Срещата между Путин и Пригожин добави нови въпроси към мистерията: Защо Кремъл направи това изявление?

Мистерията към протеста против властта на Владимир Путин се ускори, откакто Кремъл удостовери, че съветският президент се е срещнал с Евгений Пригожин и неговите командири дни откакто ги жигосах като предатели.

Несигурност царува и към договорката, която постави завършек на протеста на 24 юни, когато силите на групата „ Вагнер “ превзеха военни уреди в южния съветски град Ростов на Дон, преди да тръгнат към столицата.

Според договарянията, в които е взел участие беларуският президент Александър Лукашенко, Пригожин анулира протеста, съгласявайки се да бъде изпратен в заточение в Беларус, в подмяна да няма следствие и правосъдни каузи против него. Но на 27 юни Кремъл съобщи, че не знае къде е Пригожин, а предходната седмица Лукашенко сподели, че счита, че създателят на „ Вагнер “ даже не е в Беларус, а в Русия.

В допълнение към смесените послания на Москва, представителят на Путин Дмитрий Песков сподели в понеделник, че Путин в действителност е приветствал Пригожин и 34 командири от „ Вагнер “ в Кремъл на 29 юни.

На тази среща командирите на „ Вагнер “ подчертали, че са „ твърди поддръжници на президента “ и са „ подготвени да продължат да се бият за родината “, сподели Песков.

Разкривайки, че такава намира се е състояла, Кремъл способства за спекулациите по отношение на изискванията на договорката на Пригожин, бъдещето на „ Вагнер “ и за какво за неговият водач няма наказване

„ Мисля, че това беше правосъден обред в феодален жанр с победените метежници на „ Вагнер “, коленичили пред своя монарх, обяснявайки, че недоволствата им не са против него, и молейки за опрощение “, споделя някогашният английски аташе по защитата в Русия Джон Форман пред Newsweek. „ В подмяна това разрешава на Путин да наподобява милосърден, да бъде над политиката и да тегли линия зад лудориите на Пригожин. “

Все още не се знае доста за протеста и последствията от него, които съгласно Пригожин са били ориентирани против съветския боен естаблишмънт заради метода, по който са направили пълномащабното навлизане в Украйна.

Основателят на „ Вагнер “ насочи гнева си към съветския министър на защитата Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов, който през януари смени съдружника на Пригожин Сергей Суриковикин като съветски командващ в Украйна.

Лукас Андриукайтис, който като непознат помощник в Лабораторията за цифрови правосъдни проучвания на Атлантическия съвет (DFRLab), изследва съветската дезинформация и частните военни групи, сподели, че най-голямата изненада е потвърждението на Кремъл, че Путин се е срещал с Пригожин.

„ Ситуацията изискваше самият Путин да участва на срещата. Той нямаше доста благоприятни условия, тъй като обстановката беше сложна за прогнозиране “, изяснява Андриукайтис пред Newsweek, макар че „ фактът, че го афишират е малко чудноват. “

Той сподели, че една доктрина се крие в известия с отворен код по отношение на потреблението на двойници от Путин.

„ Има основателна причина да се счита, че здравето му не е най-хубавото “, споделя той.

Потвърждаването на срещата от Кремъл демонстрира, че „ той е в крайник с нещата, намира се с хора, взема решение всичко персонално, евентуално е концепция на Кремъл, с цел да поддържа мита, че той е добре “.

Разследване на DFRLab предишния месец заключи, че видеото на Пригожин от 23 юни, осъждащо оправданието на Кремъл за войната като погрешно, е „ най-последователното развенчаване на причините на Кремъл за война от почитан съветски могъщ състезател и поддръжник на Путин “.

Андриукайтис споделя, че е удивително, че основните претенции на Пригожин, като свалянето на Шойгу и Герасимов, не са се случили, нито войските на „ Вагнер “ са се съгласили да подпишат контракти с съветското Министерство на защитата. Миналата седмица и в понеделник съветското министерство на защитата разгласява фрагменти, показващи и двамата мъже на пост.

С позициите си в Африка, където има достъп до потребни изкопаеми и запаси, „ Вагнер “ на Пригожин е основен актив за Путин. Това също значи, че Путин към момента може да работи с индивида, който провокира най-голямото предизвикателство за неговото президентство.

„ Ако Пригожин по някаква причина беше изтласкан от Украйна, което е допустимо, само че малко евентуално, той няма да бъде изпъден от други страни, тъй като няма кой да го размени и всички го схващат “, обяснява  Андриукайтис. „ Това е една от аргументите, заради които не могат да го извадят от играта елементарно – даже и да желаят. “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР