Министрите на енергетиката от ЕС се събират днес на извънредна

...
Министрите на енергетиката от ЕС се събират днес на извънредна
Коментари Харесай

Росен Христов ще участва на извънредна среща за руския газ в Брюксел

Министрите на енергетиката от Европейски Съюз се събират през днешния ден на изключителна среща в Брюксел. Те ще обсъдят ограничения за въвеждане на таван на високите цени на газа.

Очаква се министрите да обсъдят предложенията на Европейска комисия за налагане на таван на цените на съветския газ.

На срещата ще се дискутират следните оферти:

- Допълнителни наложителни икономии на електрическа енергия - 10% по отношение на предходните 5 години и още 5% за пиковото ползване

- Облагане на свръхпечалбите на производителите на електрическа енергия от негазови централи - Топлоелектрическа централа, Водноелектрическа централа, АЕЦ и ВЕИ (слънце, вятър и биомаса)

- Облагане на свръхпечалбите на производителите на нефт и газ

- Държавни помощи да се разрешат за сдруженията, снабдители на ток и отопление, които се постанова да купуват свръхскъпи горива

- Пределна цена за пазаруване на газ от Русия

Служебният министър на енергетиката Росен Христов също ще взе участие в срещата.

" София счита, че са нужни незабавни и координирани дейности в Европейски Съюз, с внимание върху ограниченията за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на силата за жителите и бизнеса, както и преодоляване на високите енергийни цени ", заяви държавното управление по мотива.

Преди два дни Politico анонсира, че Европейски Съюз предложи въвеждане на таван на цената на съветския газ от 50 евро на мегаватчас.

Според изданието, което се базира на документ на Европейската комисия, таванът може да бъде въведен посредством приемане на специфични закони.

В документа е посочено, че предприемането на този ход крие своите опасности, както и че Европейски Съюз би трябвало да е подготвен да се откаже от съветския газ.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР