Министерството на здравеопазването ще започне обществен дебат за демонополизация на

...
Министерството на здравеопазването ще започне обществен дебат за демонополизация на
Коментари Харесай

МЗ започва дебат за демонополизация на НЗОК, обмислят нов модел за плащане на лекарите

Министерството на опазването на здравето ще стартира публичен спор за демонополизация на Здравната каса и за промяна на модела за възнаграждение на лекарите, разгласи здравният министър Николай Петров, който показа приоритетие в областта на опазването на здравето. 

В момента заплащането на труда на лекари и медици е една загадка - има места, където възнагражденията са положителни, другаде - те са трагични, съобщи министърът. Няма явен правилник от кое място идват парите. Обикновено те идват посредством клиничните пътеки, а в тях странното е, че няма перо труд, разяснява Петров. 

Има прекомерно огромно разтваряне на ножицата и по този начин се получава, че има хора които получават доста високи заплати, а други - доста ниски, добави той. 

По думите му ще бъде образувана работна група, която ще работи за построяването на нов модел на възнаграждение на лекарите. 

Компетентността на лекаря би трябвало да се обвърже с размера на неговата работа. След полемики ще работим върху казуса и ще го представим като научен модел, сподели Петров. 

До края на годината ще бъде показан и нов модел за управление на лечебните заведения и договарянето със Здравната каса.

Новият модел за ръководство на лечебните заведения ще би трябвало да отчита как се образува заплатата на лекарите, по какъв начин се образуват бонусите и по какъв начин ще се разпределя и регистрира изключителният труд.

По отношение на договарянето с НЗОК концепцията ще бъде да се обвърже финансирането от страна на Касата с критерии за качество и парите да следват пациента. 

Със основаването на съответни критерии за качество ще се цели и понижаване до най-малко на човешкия фактор при избора с коя болница НЗОК да подписва контракт. 

По отношение на вероятни банкрути на лечебни заведения след въвеждането на тази мярка Петров разяснява, че в случай че лечебното заведение извършва размера действия и дава нужното качество, към този момент е въпрос на мениджмънт дали ще банкрутира. Средата е пазарна. Ако лечебните заведения имат добър капацитет, ще продължат да притеглят пациенти, разгласи министърът. 

Информация за това къде от какъв брой кревати има потребност ще дава и Националната здравна карта. По думите на Петров основаната от някогашния здравен министър Петър Москов Национална здравна карта е добре. Предстои Върховният административен съд да се произнесе дефинитивно за нея, само че в случай че бъде отхвърлена, ще бъде импортирана в същия тип отначало, като ще се спазят рекомендациите на съда, стана ясно от думите на министъра. 

Предвижда се още основаване на обединен орган за възлагане на публични поръчки за медикаменти, с цел да се реализиран по-ниски цени. Ако тази стъпка проработи, подобен орган ще бъде основан и за медицинските произведения. 

Здравното министерство ще направи стъпки и за основаване на независим фонд за пациентите с редки заболявания, който ще бъде финансиран от НЗОК, а при потребност, финансирането ще се добавя от страната. 

Петров обърна внимание и на незабавната помощ, като в тази сфера се планува приемането на стандарт и въвеждане на системата на триаж, както и включване на специалността парамедик в системата на незабавната помощ.

Предвидени са още ограничения за събиране на повече здравни вноски и за основаване на аптечна карта, от която ще се види къде няма задоволително аптеки.  

По мотив проблемите в Националния кръвен център здравният министър сподели, че има много тежък отчет за Центъра и е допустимо той да бъде изпратен на прокуратурата. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР