Министерството на търговията на Китай обяви, че в момента е

...
Министерството на търговията на Китай обяви, че в момента е
Коментари Харесай

Китай: Готови сме да отговорим, ако САЩ ескалират търговското напрежение

Министерството на търговията на Китай разгласи, че сега е невероятно да се проведат комерсиалните договаряния със Съединени американски щати, защото опитите за определяне на разговор от страна на Вашингтон са неискрени, съобщи „ Ройтерс “.

От Пекин също по този начин заявиха, че ще подхващат ответни ограничения, в случай че американският президент Доналд Тръмп докара до ескалация на комерсиалното напрежение.

Във вторник китайският президент Си Дзинпин съобщи, че Китай ще продължи да отваря своята стопанска система и ще намали вносните мита за редица артикули, измежду които и колите, в опит да реализира компромис с Вашингтон.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп на собствен ред отговори, че е „ признателен “ на Си Дзинпин за измененията в митата и достъпа до китайския пазар за американските автомобилни компании и сподели, че двете страни „ ще реализиран огромен прогрес дружно “.

Днес представителят на китайското комерсиално министерство Гао Фен съобщи пред кореспонденти, че мненията на Си Дзинпин нямат връзка с комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай и че не би трябвало да се одобряват като отстъпка пред Вашингтон.

„ Надявам се, че някои хора в Съединени американски щати не са оценили неправилно обстановката. Ако Съединените щати подхващат каквито и да е било дейности, които могат да доведат до ескалиране на обстановката, Китай няма да се поколебае да отговори “, сподели Гао.

През последните няколко седмици двете най-големи стопански системи в света си размениха закани за налагане на мита за вноса на артикули на стойност десетки милиарди долари, което ускори паниките на пазарите, че Вашингтон и Пекин могат да стартират огромна комерсиална война, която ще има съществени последици за международната стопанска система.

Някои американски анализатори и представители на Белия дом обявиха, че спорът сред двете страни може да бъде позволен посредством разговор, само че от Пекин настояват, че досега не са стартирани публични договаряния.

„ Въпросът не е дали Китай е подготвен да взе участие в договарянията. Проблемът е в това, че Съединени американски щати не демонстрират никаква откровеност. “, разяснява Гао.

Вашингтон упреква китайските компании в кражба на интелектуална благосъстоятелност и принуждаване на американските компании да вземат участие в взаимни предприятия, с цел да получат достъп до китайския пазар.

По-рано тази седмица американският президент Доналд Тръмп насочи рецензии към Пекин за високите мита за вносни коли (25% в Китай и 2,5% в САЩ) и дефинира разликата в бранша не като свободна търговия, а като „ глупава търговия “. Според Гао обаче разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО) не изискват паритет сред митата в другите страни и дефинира настояването на Съединени американски щати за равнене като безпричинно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР