Министерството на отбраната на Тайван е засякло 16 военни самолета

...
Министерството на отбраната на Тайван е засякло 16 военни самолета
Коментари Харесай

Напрежение в Тайванския проток след навлизане на китайски самолети и кораби

Министерството на защитата на Тайван е засякло 16 военни самолета и три военни кораба на китайската войска в региона към острова, съобщи ТАСС, като се базира на известие на ведомството.

Четири самолета са пресекли по този начин наречената междинна линия - неофициалната граница в Тайванския пролив, възприета от двете страни, и са навлезели в опознавателната зона на тайванската противовъздушна защита, заяви министерството на своя уебсайт, представено от Българска телеграфна агенция.

Във връзка с това въоръжените сили на Тайван са привели в подготвеност своите кораби и военна авиация и са разположили ракетни комплекси.

През последните няколко месеца китайската войска постоянно патрулира в акваторията към острова. Напрежението в Тайванския пролив ескалира, откакто през август предходната година тогавашният ръководител на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси посети Тайпе. Пътуването провокира мощно неодобрение в Пекин.

Тайван се ръководи от лична администрация от 1949 година, когато на острова бягат останки от силите на партия Гоминдан отпред с Чан Кайшъ, претърпели проваляне в гражданската война в Китай. Според формалната позиция на Пекин, подкрепяна от множеството страни, в това число Русия, Тайван е една от провинциите на Китайската национална република, отбелязва ТАСС.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР