Министерството на отбраната на Русия е променило приоритетите си на

...
Министерството на отбраната на Русия е променило приоритетите си на
Коментари Харесай

ISW: Бахмут вече не е приоритет за Русия, всички очакват украинската контраофанзива

Министерството на защитата на Русия е трансформирало целите си на бойното поле, като е отместило оперативния фокус от завземането на Бахмут към подготовка за бъдещата украинска контраатака.

Това написа в най-новия разбор на американския Институт за проучване на войната към 5 май.

Промяната в проектите на съветската войска е повода, заради която Евгений Пригожин и наемниците от " Вагнер " ще се окажат в " комплицирано " състояние. По оценки на Белия дом единствено за няколко месеца са убити над 20 000 съветски бойци при боевете под Бахмут, към 100 000 са ранените руснаци, а огромна част от човешките загуби са на някогашни пандизчии, решили да се включат непринудено в частната войска - и да бъдат хвърлени на фронта като пушечно месо.

Анализаторите считат, че Пригожин е показал " обезсърчение и бездънен яд ", поради неналичието на муниции и изоставянето на частната войска в продължителната кръвопролитна атака за Бахмут.

Независимо от смяната на акцента от страна на МО, която може да заплаши съществено опциите за деяние на " Вагнер ", наемниците не са спирали опитите си да завладеят града, макар ограничавания достъп до запаси, споделят от ISW.

Това обаче влиза в спор с " общото закъснение на темповете на съветските настъпателни акции в други посоки в Украйна " - постоянната съветска армия очевидно реалокира фокуса си, с цел да се приготви за дълго чаканата украинска контраатака, означават те.

Човешките загуби на " Вагнер " и отдръпването на вниманието от Пригожин слага ръководителя на частната формация в слаба позиция.

" Все още не е ясно дали Пригожин в действителност има намерение да напусне Бахмут на 10 май или е направил това изказване единствено като обезверен опит да получи поддръжка от МО. Ако " Вагнер " се изтегли, най-вероятно ще им би трябвало съоръжение от съветската войска за отбрана и улеснение на отстъплението ", се споделя в разбора.

Руските военни към този момент нямат запаси, които са нужни за окомплектоване на позициите, евентуално оголени от " Вагнер " в Бахмут.

От ISW считат, че цялостното държание на съветските сили демонстрира подготовка за " отбранителни интервенции " и основава условия за сполучливи контраатаки на украинската войска.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР